Sejak jumaat lepas, akak akan bersarapan dengan mee hoon di tambah dengan kuah sotong.
Rasanya yang menggembalikan nostalgia sewaktu zaman sekolah dahulu yang mana akak sering beli mee hoon atau mee kasar dengan sambal sotong di Pasar Chow Kit Road berdekatan dengan Jambatan Bata.
Memang waktu tahun-tahun 70an dan 80an kawasan berdekatan dengan Jambatan berhampiran dengan Bata di Jalan Tuanku Abdul Rahman... terdapat deretan kedai papan yang menjual kuih muih dan mee dan juga mee hoon. Sambal sotong juga ada di sediakan. Dari situlah akak mula merasa kesedapan makan mee kasar atau mee hoon bersambalkan sambal sotong.
Setakat ini memang inilah antara makanan 'faberet' akak. Nasi Lemak pun suka juga tapi bergantung pada tempat dibeli. Jika tidak akak tidak akan memakan sebarang nasi lemak yang tidak menepati citarasa dan piawaian si tekak minang.....
( Rasa rugi makan kolestrol bila makanan itu tidak enak....)
Haha, boleh main rugi-rugi kolestrol pulak!
ReplyDeleteTapikan tapi...bihun bersambal sotong tu, memang mengancamlah! Tolong makan utk saya... ni dah baca bismillah siap2! :-))
lili...
ReplyDeleteBurp... (jom sama-sama shendawa dan rumah shendiwi..)
kalau sini bihun makan dgn kuah laksa pun sedap.dan bila makan laksa pula dengan pulut udang.dtg perlis,rasalah.
ReplyDeleteBanyak nya sambal... Akak teringat mee goreng bungkus dengan daun pisang, macam nasi lemak, ada kiub-kiub tauhu dan terasa sedap bila di titiskan kicap.Waktu sekolah rendah dulu lah....
ReplyDeletekalau meehon + sambal udang petai lagi kawwwww.... :D
ReplyDeletecikgu...
ReplyDeleteInsya'Allah... 2 minggu lagi saya nak pergi bercuti dan makan-makan di Utara nun.. melepas rindu....
Kak Hajah Nora...
ReplyDeleteKenapalah rasa makanan dulu2 lain benar dengan sekarang?... dulu punya rasa ori.... memanglah tersangat baek....
Fa...
ReplyDeletememanglah Fa dengan petai... berpisah tiada.....
sedap tu kak...cakap pasal chow kit dulu kami suka sgt pi sana..deretan kaki lima tu mcm2 ado...mesti singgah hankyu jaya beli aiskrim kon hehehe..skrg dah mcm tak best dah macam bertukar jd bandar jakarta pulak huhuhu
ReplyDeleteSaya suka makan mee hoon yang agak lembap. Kalau kering rasa macam nak tercekik. Saya tak suka makan mee hoon beli, saya lebih suka makan mee hoon masakan isteri saya.
ReplyDeletemah..ko ni memang la suka meningat teman dengan chow kit...memang la kat situ ..kat jambatan tu...banyak jual kuih2,mee dan meehonn..
ReplyDeletekalau gi tuisyen..mesti singgah beli kuih atau mee..huhuhu..
nanti ahad ni n isnin nak gi sana...siap le taman nak ronda chow kit..tempat jatuh lagi dikenang ni kan tempat ..segala2 nye..
zila...
ReplyDeletehanya anak KL saja yg tahu tempat tu kan... memang rindu... aiskerim hankyu jaya pun best...
Zool....
ReplyDeleteMacam itulah suami mithali... makanan isteri adalah yang terbaek... (sama macam suami akak jugak..)
sure wardah senyum sampai telinga....
Yani...
ReplyDeleteAhad ni kita ronda Chow Kit... ok..?????
Akak.
ReplyDeleterindu nak baca celoteh
nape menyepi walau sehari?
kak
disini pun sya belajar makan meehoon dan mee besar bersambal sotong kering tu, dulu dulu sya tak suka sotong tu
dah duk sini bedallll sajok
kena sambal yg pedas
menyanyilah perut
hehehehehe....
Adui adui.... meleleh air lior lagi nampaknya ....itu pun favourite KZ..... ish ish ish... mengancam sungguh... tak terkata
ReplyDeleteheheee...petai kegemaranku! So, kalau fa demam ke, tak sihat ke, akak masakkan sambal tempoyak tu yg bubuh ikan bilis tu, pakai daun apa ye, tak ingat dah....pastu letak petai barang sekilo....hheheee
ReplyDeleteSya..
ReplyDeletesemalam akak keletihan lepas dialysis...
akak tarik air lebih sebab hendakkan dry weight... tapi badan jadi letih dan telingan berdengung... balik semalam, rehat2 jer...
Kak zah...
ReplyDeletebalik seremban nanti, kita jumpa... saya bawakkan meehoon sambal sotong ini... ok..???
Fa...
ReplyDeletesambal tempoyak dengan daun kunyit...
(tapi fa punya pasai akak nak taruk daun bunga kantan...hehehehehe..... fa dah tak kenai pun daun kunyit...)
petai fa kena sediakan beli dari kampong fa, bidor tu...