Sekarang ni memang mudah sungguh jika hendak masak sesuatu yang teragak di tekak...
Buka laptop.. tuliskan nama resepi yang kita mahu...
Tara...... reesepi diberi dan kita ikut resepi...
Jadilah... kuih....
Puding Kastard Jagung.
Inilah kali pertama akak mencuba buat.
Resepi dah akak salin 2 kali...
Berbeza antara satu sama lain.
Akak mencuba resepi yang ini
1 cawan susu
1 cawan tepung kastard
3 cawan air
3/4 cawan gula
1 cawan jagung dalam tin
akak perhatikan resepi yang satu lagi hanya letak
1 cawan air BUKAN 3 cawan air...
Adoi...
sambil mengacau.. berdoa juga dalam hati
mintak-mintak betullah resepi ni...
berkata-kata pulak dalam hati...
kenapalah rakus sangat sehingga
TIDAK menengok2 dan membanding-bandingkan dengan resepi yang lain
kenapa? kenapa?
Perlukah di letakkan lagi tepung kastard?
Macamana kalau adunan ini tidak menjadi likat..
ianya jadi macam air jagung saja...
Bolehkah di minum?..
tapi kan ada tepung kastard.. apa pulak rasanya?..
Kacau... kacau ..kacau jugak...
Lama-lama nampak dah mula nak jadi pekat dan likat....
Gembiranya dalam hati...
Air Tembikai campur Laici... memang menyegarkan...
Kari daging yang jarang-jarang akak buat. Anak-anak menggemarinya. Teringat masa tinggal di Penang, kari daging ini dimakan bersama nasi tomato atau nasi Lemuni... memang sedap....
Alhamdulillah... inilah juadah berbuka petang semalam.......
( Yang tiada dalam gambar )
Goreng sayur kobis dan udang
sambal belacan cili padi...
KAK TEMBIKAI LAICI SATU, NAK BESARRRR PUNYA.... ;P
ReplyDeleteSya...
ReplyDeletetembikai laici.. sampai....
Saya pun nak TEMBIKAI LAICI 2 GELAS TAU>>>
ReplyDeletesalam kak ezza...
ReplyDeletetembikai laici... tiba...
Tingat zaman dok attend usrah dolu.. Boleh dikatakan ev week, mesti ada puding kastad..Sedap, I sukerr!!
ReplyDeleteJa...
ReplyDeletepuding yang guna tepung kastard.. memanglah sedap.. ada kakak sedara i buat tepung kastard jadi mcm sos untuk puding honey dew.. memanglah tersangatlah sedap... i tak pandai nak buat itu, i buat puding ini jer...
Akak
ReplyDeleteMacam pakat2 kita goweng kobis semalam..
Kastad sos? Hmm...
kak som..
ReplyDeletei pun ingat-ingat lupa puding honey dew tu.. nanti i gugel atau tanya dengan empunya resepi... nanti kita kongsi okay...
(baik pakat punya... Ain suka makan kobis..)
Salam DM... KZ suka jugak buat puding jagung kastard tu... receipe sama tp KZ tak guna susu guna santan. Tembikai laici nampak best giler
ReplyDeletekak zah..
ReplyDeleteAda juga resepi yg guna santan, tapi ini percubaan pertama, saya guna susu... lepas ni dah pandai sikit barulah berani nak cuba guna santan....
Tembikai laici untuk berbuka, memang menyamankan... rasa berbaloi tunggu azan maghrib hanya untuk menikmati tembikai laici...