Thursday, August 26, 2010

733 ~ Derma Umur 20


Semalam sekembalinya ibunya dari hospital... Aisyah membuat pertanyaan...

Aisyah : Ibu, Ibu sakit ker?.. Kenapa ibu kena selalu pergi hospital??

Ibu : Iyer.. ibu sakit... ibu sakit buah pinggang...

Aisyah : Ibu sakit macam mana kalau sakit tali pinggang...??

Ibu : Buah Pinggang ibu dah rosak... jadinya ibu kena pergi hospital untuk cuci darah... Kalau ibu dah cuci darah, barulah ibu rasa sihat...

Aisyah : Nanti bila saya umur 20.. saya bagi saya punya tali pinggang biar ibu tak rasa sakit...

Ibu : Aisyah.. nanti Aisyah kena operate.. keluarkan buah pinggang Aisyah...

Aisyah : Saya tak akan rasa sakit nanti... saya bagi kat ibu bila umur saya 20 tahun.

Hmmmm.... Bual bicara ini hanya kami saja yang terlibat. Aisyah tidak di ajar oleh sesiapa... Mungkin Aisyah pernah mendengar bual ibunya dan kakaknya.
Mendengarkan perbualan ini pun, ibunya dah rasa sihat... tak perlu menunggu 20 tahun untuk mendapatkan buahpinggang anaknya...

21 comments:

  1. Waaaahhhhh!!! I dpt number Wan!!

    Nak publish dulu..

    ReplyDelete
  2. Yubadubadooooooo!!

    Kompem tak ada yg kacau daun..

    Akak, suci murninya hati Aisyah.. sejuk perut Akak ngandungkan dia..

    *Aisyah, Mak Ngah Ja nak talipinggang kulit, bleh?

    ReplyDelete
  3. Mak Ngah Ja....
    (ini kata Aisyah.. bukan kata akak...)
    Kalau mak ngah Ja nak tali pinggang kulit... mak ngah ja kena buwat shendiwi.....

    ReplyDelete
  4. bijak aisyah, berapa umurnya?
    dialysis di singapura sangat mahal. apatah lagi bapa saya pergi ke pusat swasta kerana dia kata layanan lebeh baik, dan jarang tempat cucuk jarum kena infection dlm 8 tahun, 1 kali je tempat tu rosak dan perlu buat ditempat lain. bagi yg tak swasta, saya diberitahu selalu kena buat tempat baru, hingga banyak bahagian tangan dan kaki dicucuk. 1kali cuci 200++, belum kira ubat, ujian darah..
    di sana kosnya mcmana?

    sentosa? ada universal studio yg baru, tapi saya tak pernah, mahal sangat bagi saya. tapi saya baca ramai komplen sbb bnyk rides yg tutup, belum dibuka.

    suka baca keceriaan kak rahmah :)

    ReplyDelete
  5. Salam madora...
    Aisyah sudah 5 tahun umurnya...
    Alhamdulillah.. banyak penerangan 1st hand yang madora dah bagi kat akak...
    Bayaran tentunya dalam SD200... jadinya duit malaysia dalam +-500 sekali dialysis...
    Mahal jugak...
    Di Malaysia mmg harga RM200 sekali dialysis.. tapi akak pula kerana suami kakitangan kerajaan.. makanya ada guarantee letter dan memberikan akak perkhidmatan...(percuma)...
    Universal Studio lah yg akak nak bawak anak-anak makan angin.. Banyak rides yang ditutup?? Kami pun sebenarnya memang takut nak naik rides selepas pengalaman pahit manis di MovieWorld Gold Coast, Australia...
    Thanks for your info... madora.... :-)

    ReplyDelete
  6. Sampai kesitu Aisyah fikir ye! Untung Mah... ;)

    ReplyDelete
  7. Lili...
    memang..
    kita kadang-kadang tak terjangka apa yang dipikirkan oleh kanak2 sebaya itu...
    bila sekali-sekali dia bersuara.... itulah yang lahir dari hatinya yang tulus e-class.....

    ReplyDelete
  8. Anak-anak yang melihat sendiri depan mata segala aktiviti kita, samada bahagia atau derita, mereka begitu telus dan jujur bercakap dari hati...

    ReplyDelete
  9. Akum Aisyah.... niat Aisyah je dah cukup utk membuatkan ibu sihat ... tak payah Aisyah nak bagi talipinggang Aisyah. Good girl... aunti pun terharu...

    ReplyDelete
  10. azie...
    budak baya itu takde dosa... kata2nya mmg lahir dari hati...

    ReplyDelete
  11. Alahai Aisyah sayang....cerdik, comel sungguh kamu!

    (psst, kalau ibu takmo..auntie tunggu tali pinggang dari aisyah tu ye. auntie nak) ngeeeeee ;P

    ReplyDelete
  12. sweetnya... solehah, semoga allah terus memberkati :)

    ReplyDelete
  13. cam nak menitis air mata bila aisyah cakap cam tu kat u...sayang nyer kat ibu dia...terharu sekali...

    ReplyDelete
  14. KOG...
    terima kaseh... Amin Ya Rabbal Alamin...

    ReplyDelete
  15. Yani..
    jangankan you... i ni... lagi lah.. dengar pengakuan ikhlas darinya....
    rasa jugak.. kenapalah aku tak beranak ramai-ramai lagi???? 10 orang lagi ker???

    ReplyDelete
  16. Salam,
    Bole tumpang Tanya. Di atas Ada tertulis tentang bayaran dialysis SD200 per session. Adakah itu harga setelah subsidy atau belum?

    ReplyDelete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata