Saturday, August 14, 2010

709 ~ Kebunku....





Musim buah-buahan dan tiba... teringat kebun akak yang 'sekangkang king kong' tu..
Mana dengan tanama buah mata kucingnya...
ditambah pula dengan pokok jambu batunya...
pohon mangga sebanyak dua ekar pokok tu...
hmmmmm... senyum memanjang dibuatnya...

tapi....
akak sangkakan panas hingga ke petang...
tapi hujan takda.. ribut pun takda...
pokok mata kucing...
pokok jambu batu....
hanya tinggal pokok.......

Buah-buah yang berkilobiji tu dah habis...
puting beliung mana dah menerbangkan semua putik-putik
mata kucing dan jambu....

Hancur luluh jiwa dan raga...
kecewa memang tak terkata....

Namun begitu...
mangga yang seekarpohon cuma...
dapatlah 3/4 biji yang tinggal...
jadilah....
hanya itu saja rezeki kami....



Masih tak tahu jenis mangga apakah ini....

9 comments:

  1. Aduhhh sungguh terduga. Takper KAK, nanti tanam lain. Kalu tak dapat hasil sekarang, anak cucu nanti dapat rasa.

    Hmmm mangga apa tu ya? Macam mangga timun jerrr..

    ReplyDelete
  2. Salam Kenal & Ziarah.

    mak saya panggil mangga pauh (padhal sama jer maksudnya..hehe)

    ReplyDelete
  3. salam azie...
    rasanya cuak jugak kalau pokok tu boleh tahan sampai anak cucu.... tapi.. tak tahulahkan... rezeki dari Allah... manalah tahukan.. pokok ni boleh tahan lama....
    Memang masih belum tahu jenis mangga apakah itu.. tunggu kuning dan rasa.... :-)

    ReplyDelete
  4. Salam DM.... KZ baru habis baca marathon N3 sebelum ini. Internet/modem disambar petir... tak dptlah nak berblogging.

    Nasib baik ada mangga tu yg setia... itulah rezeki namanya. KZ pun ada 7 biji sama size mcm DM punya....

    ReplyDelete
  5. a.z.r.i.n.a.03.07..
    terima kaseh sudi singgah.. Insya'Allah akak akan ziarah ke blog azrina pula...

    akak memang tak tahu nama mangga ni.. nanti dah besar dan masak.. baru boleh bagi nama... :D

    ReplyDelete
  6. Kak zah...
    Salam pagi 5 Ramadhan...
    (Baguslah kak zah ni... rajin meng-update dengan kisah saya.. kak zah kena juga update kisah kak zah balik dengan Ayim... kami tertunggu-tunggu..)
    Apa kabar agaknya Ayim sekarang? Semuga kesihatannya makin bertambah baik.

    Nampaknya ladang tanaman mangga kita akan berlipat gandalah hasil-hasil mangganya... lori nak hantar mangga ke pasar borong dah ditempah?. hihihihi...

    ReplyDelete
  7. mcmtu lah bila bab tanam menanam ni..kdg tgh tggu hasil tetiba musnah..tapi alhamdulillah ada mangga yg jd pengubat kekecewaan tu..masa ida kat rumah cheras,ada sebatang pokok chempedak,mng bnyk hasilnya,puas sedekah kt jiran..bila ida pindah pokok tersebut pun mati...

    ReplyDelete
  8. Ida...
    hebatlah ida ni..
    sampai tanam pokok cempedak kat rumah...
    banyak hasil lagi...
    (nanti bagi petua macammana nak tanam buah cempedak...)

    ReplyDelete
  9. he style has lived much longer than its Abercrombie clothing counterparts from the 1980s; it may be because of its relatively abercrombie Jeans inoffensive style or because people just love Abercrombie Pants animals, but it's less frowned upon.Today you can find high quality blanket and sheet Abercrombie Tees sets in a cheetah print. These are common enough that you could even go to a department store and find them, Abercrombie Shorts so you should have no problem finding cheetah printed sheets and blankets if they are what you are looking for. These can be a great accent to a more contemporary home theme Abercrombie Sweaters , though obviously are not great for homes that are more conservatively or classically decorated. Curtains that have this type of pattern are more difficult to come by.

    ReplyDelete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata