Balik dari hospital semalam, akak minta bibik rebus pucuk betik dan bunga pucuk betik..
Hajatnya dah lama nak masak Kerabu Pucuk Betik
Mak mertua boss akak.. ( Mak akak ler tu ) pandai masak Kerabu Pucuk Betik
menjadi kegemaran suami akak dan anak-anak akak
maka semalam, berbekalkan ilmu yang menebal di dada... ( baca saja.. percaya jangan... )
akak pun mencuba buat kerabu pucuk betik buat kali kedua...
Dah siap masuk semua bahan-bahan...
anak kedua kata..
' Ibu, kenapa tak sama macam nenek punyer?...'
' Ibu, kenapa warnanya tak sama dengan nenek punyer? Nenek punya merah lagi lah...'
Ibu dia diam jer...
Tapi dalam liver... dah geram rasanya...
Dah masak kerabu pucuk betik, ibu pun ambillah sikit
sejukkan dalam piring sebab nak merasa...
aleh-aleh.. orang yang banyak komplen tu
capai chopstick terus 'ngap' masuk mulut...
sekali.. dua kali... tiga kali...
eeeeehhhhh katanya tak samalah...
tak da rupa macam nenek punyer lah...
tapi...
dia yang merasa dulu....
Hmmmmm
Kalau dah macam tu..
sahlah...
S E D A P..
satu rumah kata sedap.....
Lepas tu kerajinan menjadi-jadi...
Masak Lemak rebung dengan ikan senangin...
Kesedapan jugak....
Lepas tu adalah beli kuini kat pasar tani hari tu..
buat sambal belacan kuini...
lagilah makan bertambah-tambah...
( tapi gambar tak sempat ambil... sambal dah licin...)
t
a
p
i
pukul 1230 tengahmalam terjaga... ( si tekak minang lah..)
sakit perut.. memulas-mulas...
apa taknya
ketiga2 masakan semalam ada cili api...
adui...
ingatkan nak puasa hari ni...
taklah boleh sebab kena makan ubat tahan memulas dan cirit...
pesakit buah pinggang tak boleh kena cherry berrry... nanti kering sangat badan dan fistula boleh rosak.....
Tapi syukurlah..
boss dan anak-anak boleh tahan pulak perut mereka...
mungkin sebab si tekak minang dah tak boleh makan cili api banyak2....
juga gabungan pucuk betik dan rebong menjadikan perut si tekak minang
kena masuk hangin..../berangin../ terangin....??????
Akak, turunkanlah resipi kerabu pucuk betik tu. Boleh tak guna pucuk2 lain??
ReplyDeletetqia.
akak...dah tau perut tu dah nak luput tarikh berwaspada le..
ReplyDeletekerabu pucuk betik nampak sedap...mintak resepi..hehehe
tu le makan tak ingat kekawan..dah cerry berry..
Perhhhhh memang terlior dibuatnya. Pandainyer MAK budak-budak tu masak Kerabu Pucuk Betik yerrrr... Anak2 pun pandai makan plak tuuu... hebat.
ReplyDeleteKalu cili padi takleh, guna ler cili lain, cili capsicum kerrrr... hehehehe
kak som..
ReplyDeletepagi ni kepala akak tingtong sebab semalam tak tidor.. nak tidor sat ni.. kejap lagi bangun akak tuliskan resepinya...
pucuk lain selain pucuk betik boleh gak.. ( tapi takut selera jer tak mau terima ) buatlah kalau nak guna pucuk pisang ker.. pucuk jambu ker.. pucuk bunga kesidang ker... hehehehehehehe
setakat yg i belajar dari sifu i... hanya pucuk betiklah....
yani...
mana nak tau perut dah tamat tarikh luput... tapi lepas ni tau sangat ker... resepi nanti i bagi... bagi i hilangkan tingtong kepala ni...
azie..
ikut selera memasing.. teringat nak pakai capsicum pun boleh... (tak sedap... tak tahulah..)
12:30 tengahmalam.. takde test menggentel2 bantal ..kasi stop cherry berry??
ReplyDelete:)
doktor..
ReplyDeletebila dah tengahmalam.. otak dah kelam..
pukul 330pagi jugaklah baru dapat tidur..
sekarang ni tgh tingtong...
B/P sure mencanak naik....
DM.....semasa KZ sdg membaca entri ni....dalam hati berkata2... tak cerry berry ke nnt ni?.....
ReplyDeleterebung.... cili api.... pucuk betik....
hmmmmmm.... apo nak di kato... take care
KZ,
ReplyDeletebila tekak dah teragak
bukannya kira cherry berryy
tapi bila dah cherry berryy
marah pulak kat tekak
kenapa bagi masuk?????
TQ Kak Zah...
barang dah terlepas...(tekak dah mintak)
apo nak di kato???
akak, samo la cm ayah den...ayah den pun suko makan kerabu pucuk betik ni ha...
ReplyDeletemmg si tokak minang...
rose...
ReplyDeletemano nak elak?.. si tokak minang juo....
tapi mak rose pandai masak....