20biji terakhir...
Sila julingkan dan jegilkan mata anda...
tiada kesilapan... cumanya mangga ini memang masak mengkal...
kalau makan memang sedap....
Upacara memotong mangga dari tangkainya...
( Nak enjoy buah terakhir dari kebun yang berekar-ekar tu...)
Ahak..ahak..ahak..janganlah sampai tersedak yer...
alamak...meleleh ayor lior makcik...kalu ada kuah rojak...ermmm...wallaaaa
ReplyDeletemasa kecik dulu ada pokok pelam kat rumah. masa buah dia besor abah paksa kita diri bawah pokok pegang buah tu, dia nak ambik gambor, haha. buruh paksa kanak2.
ReplyDeleteYaalaah..yalaah.. orang ada pokok mangga dalam pasulah katakaan. Nantilaah kita beli pulau..
ReplyDelete*taaaak'ah kita tak jelezz pun* (sambil telan ayaq liur)
shina...
ReplyDeletekalau ada kuah rojak, duduk bawah pangkin tepi pokok mangga atau jambu air.. memang best... tepi sawah pulak tu... (akak dah ada tempat yang begitu..kat rumah sepupu di tedong, melaka..)
KOG...
ReplyDeletekalau abah you tak buat cenggitu, sampai hari ni u tak tau yang mana satu pokok mangga dan yangmana satu pokok mengkudu... (kena mengena ker??)
kak som...
ReplyDeletekalau you beli pulau, separuh pulau tu you tanamkan dengan mangga, separuh lagi tanamkan durian... separuh lagi tanamkan mata kucing, separuh lagi tanamkan berbagai-bagai pokok buah-buahan...
I lagi jelezzz kalau you berjaya membeli sebuah pulau...
Ehemmm.. ya lahh.. ya lahhh..
ReplyDeleteKita tumpang tengok jer lahhhhh. huhuhuhu > sambil selongkar gobok cari belacan nak tumbuk dgn cili.
KOG > Mana pi gambaq budak kecik berdiri pegang pelam tuh? Tak mo tunjuk kah?
ReplyDeleteSalam Kak,
ReplyDeletebuat meleleh air liur aje..
dalam esbok tu ada lagi kuah cicah makbee..
tak elok dibuat makan dengan garam dan kicap kata org tua2. btw jgn lupa beli baja buah. bila buah sudah abis
ReplyDeletelagi satu.. bila basuh ikan dan cuci ikan, darah ikan disiram di pangkal pokok. Perut ikan, kepala, insang ditanam diperdu nya supaya lalat dan kucing tidak datang. kalau ada kucing kais, ambil batu/papan, tutup permukaan tanah selama seminggu...
the best fish fertilizer..
kalau ada abu tanah bakar.. letakkan diperdu juga.. tapi gaulkan dgn tanah biasa juga..
buah mangga masak mengkal .. kalau dibiarkan room temp..2,3 hari masakalh tu..
ReplyDeleteazie...
ReplyDeletemahap bebanyak....
mangga nan seekar sudah langsai...
KOG..
ReplyDeletebetullah,sure gambar tu jd klasik...
boleh bayangkan...
u dgn seluar ****k.. sdg pegang pelam...
klasik...
reen,
ReplyDeleteu pun ada cicah makbee?..
mmg sedapkan cicah makbee....
anon...
ReplyDeleteterima kaseh bg tips... akan akak ikuti...
Akak & Azieazah - tu la masa tulis komen tu semalam baru terpikir gak, nanti balik johor gi korek album :)
ReplyDeletegigi rongak berseluar katok..
ReplyDelete.
.
KOG...maksud saya..
bukan Akak...
KOG...
ReplyDeletekalau u berannnnnnniiiiii...
ada berannnniiiiii?????
doktor...
ReplyDeleteu sudahkan ayat akak...
akak tak cakap... u yang buat ayat dari huruf yang hilang.... hihihihihiiiii...
(menyakat orang ni memang best kanns doktor?....)
masak mengkal? perdu? apa maknanya?
ReplyDeletemadora..
ReplyDeletemasak mengkal - bahasa lama... buah kalau dah masak tapi tidak begitu ranum... sebelum menjadi ranum...
perdu - maknanya pangkal pokok...
Jika ada apa-apa pertanyaan.. silalah kemukakan soalan.... akak sedia membantu... :-)
thank Q. kita orang yang tak de kebun, mana pernah dengar perkataan2 sedemikian :)
ReplyDeletebuah pelam ni tak sesuai makan ngan kuah rojak...tak padan lansung..dia sedap makan gitu jer...lemak n manis..fuhyoooo...
ReplyDeletenak makan ngan kuan rojak tu mangga telur yg kecik2 tu baru terangkat beb...betul tak akak...
yani...
ReplyDeletebetul sangat.....
dah menjejes airliur akak....
OOOIII - mengata i selepas i balik ye! nasib baik i datang lagi cek komen-box. sungguh kurang sopan! hihihi :P
ReplyDeleteKOG...
ReplyDeletemengata hujung-hujung komen ni.. nikmat dia sama macam mengata belakang-belakang....
ahak...ahak..ahak....
tersangatlah nikmatnya....