Semalam, kami sekeluarga telah mengadakan ibadah Qurban. Seekor lembu telah dikorbankan.
Awal pagi, kebanyakan ahli keluarga telah berada di tempat penyembelihan untuk menyaksikan majlis Qurban. Kemudian, daging korban yang sudah di lapah di hantar kerumah. Di rumah telah bersedia kaum kerabat dan jiran yang datang untuk membantu melapah dan mengagihkan daging tersebut.
Kelihatan jantung lembu ...
Bahagian organ dalaman yang sudah di asing-asingkan...
Mak Uda dan Bik sedang membersihkan usus lembu.
Kak Noi bertanggung jawap memasak Daging masak Asam...
Memang yang paling sedappp...
Sifu....
Kak Noi sekarang telah menjadi sifu masak memasak selepas pelapis yang sebelumnya sudah ' fengcen '...
Sepupu yang serasi...
Ramai yang membantu.. sangat meriah... kebanyakannya adalah orang kampong yang berdekatan dan sanak saudara...
Redup suasana bekerja di bawah rimbunan pokok...
Boss.... hanya diberikan tugas menimbang daging kerana tidak begitu sihat sejak malam tadi...
Opah dan Atuk..
Kesedapan hingga menghirup pinggan...
Jika masak menggunakan dapur kayu, yang paling tak tahan ialah asapnya.....
POdih mato....
Sifu sedang berbincang dengan anak murid yang ingin belajar resepi....
perbincangan dilakukan dengan berhati-hati sekali \biar pecah di perut... jangan pecah dimulut..kekdahnya....
Pakcik ni memang candi orangnya... suka bila di ambil gambarnya....
Pakar bedah tulang sedang melakukan kerjanya...
Masih leka menjamu selera...
akak makan nasi bertambah-tambah...
kesedapan.....
Daging Masak Asam Melaka dengan daging baru memang lain rasanya...
Pakar Bedah Tulang sedang mengerjakan urat keting...
Alhamdulillah...
dengarnya pada tahun hadapan abah akan membuat Qurban Unta.....
Salam Mah,
ReplyDeleteBestnya dan meriah!
Saya memang tak tahan tengok masak asam daging tu. Boleh korek sikit rahsia penyediaannya? hehe.. adakah macam masak asam pedas biasa cuma letak jintan2 lebih sikit? :)
Akak, unta? dam akak? ekekekeee..
ReplyDeleteOk Akak, thn depan I beraya kat Melaka wpun Akak tak jemput.. hehehe..
Daging baru masak Asam Pedas?
ReplyDeleteSama la dengan menu yg Azie pi tolong di dewan haritu.
Pekena dgn nasi panas, perhhhh bertambah-tambah makan.
MERIAH!!
ReplyDeleteperghhh..organ2 tu yg sodap. puas dh dpt mkn kt klantam :)
salam lili...
ReplyDeletebak kata sifu yang mengajarkan masakan daging masak asam melaka tu...
' if i tell you..... you have to kill me...'
sound serious kan.....
i masih sayangkan nyawa....hihihihihihi..
Ja...
ReplyDeletekalau akak tak mengajak pun, akak akan pos lajukan organ dalaman unta buat u... takpun akak keringkan hatinya dan poskan kat you... hokkay???
Azie..
ReplyDeletekalau daging yang baru disembelih, rasanya memang tak boleh nak kata...
lebih2 lagi sifu kami yg masak... aduhai... buat kecor air liur jer... dah lah sedang puasa-puasa ni... (semalan dah terlebih makan dan minum.. so ari ni akak puasalah...)
Ai...
ReplyDeletekalau kena dengan masakannya.. organ2 tu memanglah sedap....
sure Ai kenduri sakan kat kampong.. kan???
rdeup dibawah rimbunaan pokok..tu yg best ada pokok2 halaman rumah :)
ReplyDeletekerja gotong royong ni mengeratkan hubungan keluarga :)
lama betul tak dengar orang kata 'candi', hehe... rasa macam mak & mak we kita hidup lagi je (dia orang suka guna perkataan² ekslusif macam tu)
ReplyDeletemadora...
ReplyDeletekalau kami balik kampong, anak-anak akak memang suka main bawah pokok tu... ada buai sekali....
yup.. kerja gotong royong sesama sanak saudara dan jiran tetangga, buatkan rasa mesra walaupun pertama kali berjumpa.... mesra sangat....
KOG...
ReplyDeletekiranya you pernah jugak jumpa org yg guna ayat candi... arwah emak akak selalu guna ayat tu utk menggambarkan seseorang yang gemar bergurau....