Masa kecik2 dulu.. Bila mak minta tolong kopek ikan bilis, itu buatkan akak rasa nak bungkus kain baju dan lari dari rumah...
Sungguh... Kerja mengopek ikan bilis dan membuang ekor taugeh adalah dua kerja yang amat menyiksakan jiwa raga akak waktu itu.
Mahu rasanya akak mengamuk bawak parang minta tutup kedai jual ikan bilis kat Chokit Road rasanya waktu kena 'dera' kopek ikan bilis... Walhalnya ikan bilis jer pun.. Tidaklah teruk mana pun...
Tapi...
Penyiksaan kena panggil waktu sedang leka bermain dgn kenkawan kat luar rumah tu lebihlah terasa amat menghiris lebih2 lagi sewaktu peninggalan kita, kenkawan kita dah main games baru....
Tengok anak dara akak yg berkurung dalam rumah sahaja tak pandai keluar cari kawan ada rasa lega dan ada rasa mereka tidak merasa keseronokan bermain di luar rumah dengan kenkawan. Tak merasa menunjuk permainan masak-masak yang baru, kad games yang baru, pistol baru dan anak patung baru....
Berbalik pada cerita mengenai ikan bilis dan taugeh..
Entah mengapa pulak sekarang ni akak bila beli ikan bilis, tidak suka beli yang dah siap kopek.. sebab yang siap kopek tu bukan sedap mana pun.. putih bersih tapi bila goreng tak garing. Lain pula jika beli ikan bilis belum kopek yang datang dari Pulau Pangkor. Dahlah garing dan rasanya lebih sedap... Macamana pun akak akan cari yang belum berkopek dan akan kopek sendiri dirumah.
Jika kopek pun, akak akan kopek betul-betul. Tidak tipu2 macam masa kecik dulu. Jika dulu akak bukan kopek, akak siat jer perut ikan bilis yang hitam tu sebab kerja akan menjadi lebih senang jika buat begitu. Sekarang akak belah betul2, keluarkan perut ikan... kadang2 tulang2 ikan bilis tersebut pun akak buang sekali.. jadi bersih sangat...
Kenang kembali waktu akak kecik dulu kena
Sekarang, akak punya sayur faberet ialah Taugeh. Macam tak percaya pula lah.. dan bila dah masuk sayur taugeh goreng dengan udang dan kucai... akak suka makan dengan sambal ikan bilis goreng kering2....
Mabeles....
Sedap kan ikan bilis!
ReplyDeleteSy membesar dgn ikan bilis
Kerana ikan bilis sy jd auditor
Sy xkn lupa jasa ikan bilis nih!!
Lynn,...
DeleteIkan bilis mmg sedap...
Masa kecik pun suker.. Tp tak suka kopek..
Dah berumur ni... Lg suker dan suka kopek...
Sama lah ngan akak ni Mah oii...tengah sedap2 main police n thives, mak kita terlaung2 suruh balik...rupa nya suruh kopek ikan bilis!..memang rasa nak lari pada rumah jer masa tu.....masa tu ikan bilis tu dah bercampur dengan air mata dan sumpah seranah...
ReplyDeletebanyak dosa betul masa tu...
Kak ezza..
DeleteBetul....
Ngarok betul waktu tu....
Makan nak... Kerja tak nak...
Sama la kita. Saya pun lebih suka beli ikan beli yg sekor-sekor. Siang sendiri sambil tengok tv. Sebab tu proses macam ni, saya akan spend waktu yang sesuai, masa lapang yg berjam-jam. Puas hati.
ReplyDeleteSaya kurang gemar taugeh, kecuali taugeh kasar.
Puas hati kan azie bila kopek sendiri...
DeleteMengelamun pun tak bahaya sbb kopek tak pakai pisau...
Agaknya kopek ikan bilis n buang ekor taugeh ni memang kerja budak2 masa dulu2.. Walaupun bosan nak buat tapi tetap buat jugak sebab suka lauk ikan bilis dan sayur taugeh..
ReplyDeleteMakchaq..
DeleteJawatan tetap kita masa kecik...
Sampai sekarang...
oh ada beza eh yang dha kopek dan belum. i memang tak pandai merasa so beli yang dah kopek aje. anak2 akak suka tak kopek atau akak enjoy it now dan tak perlu mnta mereka tolong.
ReplyDeletekesiankan anak2 kita, tak main luar macam kita dulu. zaman dah berubah.
Madora..
DeleteMmg ada beza sis..
Dari segi kualiti punjuga..
Yg dah siap kopek selalu liat..
Arghh... Dah lama tak makan sambal tumis ikan bilis dicampur daun kunyit masakan mak...
ReplyDeleteIM..
DeleteNanti nak cuba gak buat sambal letak daun kunyit...
assalam...makcik buat n3 ni,dil tibe2 syahdu.. terbayang dulu,ma dil kalau waktu cuti x bekerja,dia duduk kopek ikan bilis kat pintu dapur...pastu bila dah bersara...suka kopek kat laman rumah...sambil buat makan petang....huhuhu.....dil suka ikan bilis tapi x suka taugeh...sebab penah tengok orang tanam tauge....hehehheheh
ReplyDeleteDil..
Deletetaugeh kena tanam ka?
citer lah....
makcik..belakang rumah nenek dil dulu ada orang buat tempe yang dalam daunpisang tu..dan juga tauge...dia rendam kacang hijau tu pastu diletakkan dalam napkin nipis....yg buat dil x lalu napkinnya tu..ya allah..sangatlah hitam,berlendir...huhuhu....mmg geli lah..tempe pun dia pijak kacang dengan kaki yg dialas guni...fitam..tu yg dil x makan tempe yg dlm daun pisang..goli...tu masa kecik2 lah...pastu bila besar pernah pegi kelas yeos sebab kwn dil ayahnya salah seorang org kuat...waduh...memang sejak tu terus x minum atau makan apa2 dari jenama yeos..sangatlah kotor makcik..dia pun ada buat tauge gak..yg ditinkn..memng menakutkan...huhuhuhu...tapi mungkin sekarang orang yg buat tauge tu dh bersih2...:-)
DeleteDil..
Deletedahsyatnya buatan tempe di pijak2 dengan kaki..
kan rezeki yang hendak dimakan tu...
taugeh tu... bila hasilnya putih bersih kita kurang menyangka begtu kotornya dia...
harapnya sekarang buatannya lebih bersih dan lebih baik dari dahulu...
kembang jugak tekak makcik baca citer u...
tumpang iklan yer.. :)
ReplyDelete"benda paling leceh nak dimasak. betul tak? hihiihih..en.suami kita suka makan, tapi nak masak..aadooii..leceh. jangan susah hati, aku ada berita baik untuk korung. dengan hanya RM10 korung dapat makan Sambal Goreng Ikan Bilis nie.. tak payah susah2..."
http://bebelancinta03.blogspot.com/2013/05/sambal-goreng-ikan-bilis.html