Nama pokok ini adalah Pokok bebuas... Tak tahu dan jangan ditanya kenapa dinamakan begitu... tetapi maybe sifatnya mudah tumbuh dan mudah biak.. tapi apa kena mengena dengan Bebuas?? Siapa makan jadi Buas?? Hrrrmmmmm jangan ditanya memang tiada jawapan yang pasti...
Pucuk yang sudah di ambil dari pokoknya..
Jika masa kecik2 dahulu Arwah Makcik akak suka masak daun ini dengan keledek dibuat Masak Lemak putih. Memang sedap.. dimakan bersama ikan masin dan sambal belacan...
Bila dah jumpa lauk ni memang dah rasa puas dah..
tak perlu dah lauk lain..
jika nak tambah pun, jika ada ikan goreng panas2...
tapi resepi ni diberi oleh bibik
bibik ni memanggilnya Enyang...
dicelur daun ini
kelapa dan ketumbar di goreng tanpa minyak dan ditumbuk
letakkan sekali udang kering
birisan bawang dan halia..
cili api dan bawang juga ditumbuk.
akhir sekali perahkan asam limau...
Amboiii... kawan tu pakai baju PURPLE siap ada bunga kat sanggul. Sweet.
ReplyDeleteOhhh sayur lemak dan ikan masin? perhhhh!
azie...
ReplyDeleteakak tu memang suka baju purple..
teringat masa majlis kenduri kawin akak, caterer pun baju purple.. akak tu dah macam ketua ceterer pulak... ramai orang minta makanan daripadannya...