Saturday, June 16, 2012

361 ~ JJCM di Makassar..... Baru malam pertama tiba...


Nak cerita mengenai makan-makan di Makassar.... memang enak2 makanannya... serupa kita juga walau adalah beda sikit... tapi masih dalam kesesuaian tekak kita. ALhamdulillah. Rata-rata peniaganya orang Islam. Nak mendapatkan makanan Halal memang tidak sulit sekali...(terbawa-bawa guna bahasa Indonesia kerna baru banget...masih seminggu...). 

Sebaik tiba di hotel... perut yang terasa lapar minta diisi... Seusai solat jamak taqhir.. kerna maghribnya awal... sekitar 6ptg sudah gelap... lalu solat isyaknya tepat pukul 720mlm sudah masuk.... jadinya sebaiknya kita solat dahulu sebelum bepergian mencari makan... ya buk ya....

Lantas kami menaiki taksi yang sangat mudah kali tersedia menanti di Lobi Hotel... Kami membawa diri kami ke Pantai Losari. Ada acara rupanya malam itu... Riuh dengan bunyi musik... menyusur tepi Pantai Losari.. terjumpa penjual Pisang Epe... Kerna perutnya lapar nasik, kami tidaklah mencubanya...
(menyessal sungguh... esoknya udah tidak jumpa penjual pisang epe.... hingga balik tak jumpa-jumpa...)




Ternampak satu Kedai Makan yang agak ramai pelanggannya... kami masuk dan berpisah pada 2 kumpulan.  Masa meng'order' makanan.. banyak kelainan yang terlihat... Cuba masakan tempatan memang udah niat kami...

Ini adalah sop daging... dihidang serupa ini... diletakkan dalam mangkuk beralaskan daun pisang dan kertas.. baunya sungguh harum.. membuka selera..
tapi kan buk... jangan benarkan pelayan kedai meletakkan saus (sos kacang) dalam sup.. lari rasanya...
Emangnya kegemaran orang d Makassar.. makanannya ada saus kacang... untuk tekak kita rasa pelik sedikit..




Iya... setiap hidangan diberikan sekali dengan nasi putih di taburkan dengan serunding kelapa...
sediakan ulamnya sekali...




Ini pula cumi goreng tepung...
enak sungguh tepung gorengannya....
anak-anak suka sekali..




Iya.... inilah cili yang paling enak akak rasa...
dicampur dengan nasi putih dan dengan sop.. enak kali...
cilinya pedas tapi udah digoreng garing terlebih dahulu...
Enak sekali... teringat2 sampai hari ni...




Ini pula bubur nasi...
selambak begini...
dalamnya ada ayam, tahu goreng dan macam2...




Yang ini memang sedap sekali...
Udang goreng tocho...
beda rasanya dengan tocho yg selalu akak buat tapi masih sedap...




Ini pula sate ayam...
disertakan dengan telur goreng..
enak sekali...




Bukti makanannya enak-anak...
habis licin...
ekekekeke...




Ini antara menunya...
Soup Buntut Sapi... ekekekekeke
Ada beraaaaannnnnniiiiii????




Inilah nama kedainya yang terletak di depan Pantai Losari..
selamat mencuba...
budi bahasa tokeh kedai pun sangat bagus.... memikat pelanggan...



13 comments:

  1. tengok aja ...dah telan air liur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. chik Att...
      saya masa buat entry ni tadi sedang puasa... lagi terliur sebab teringat kesedapannya... :) memang sedappppp... jika ada peluang, cubalah ke sana...

      Delete
  2. Kalau duduk sana lama-lama tentu hajah dah lupa loghat lagu orang kito. Di Turki, hari-hari makan roti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheheheh
      kak hajah nora ni.... takkanlah sampai lupa... :-)
      di turki tak mudah ke makanan halal macam kami ke Dubai tu? Mudah nak makan...

      Delete
  3. assalam makcik....first time baca pasal makasar ni dil dah teruja..dan bila tengok makanan2 ni lagi bertambah teruja...wow enaknya..hehehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam dil...
      makcik menceritakan pengalaman makcik.. memang best Makassar tu.. ada rezeki teringin juga kesana lagi....
      makanannya ikut selra kita juga...

      Delete
  4. Akak,

    cumi goreng tuh apa kak?

    Mcm sedap!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lyn....
      Cumi tu cuma sotong goreng tepung...
      indon panggil sotong tu cumi... bunyi jer glamer... tapi kita pun ada kat sini... :-)

      Delete
  5. sup buntut sapi untuk tingkatkan tenaga dalaman, agaknya...ya!

    ampun deh...enggak sanggup aku!

    ReplyDelete
    Replies
    1. IM...
      apapun khasiatnya... biarlah...
      namanya memang tidak enak didengarin...

      Delete
  6. akak, take care! dah read and reply :)
    no worries.

    salam sayang, madora :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Madora...
      dah baca dan sangat terharu...
      thank you dear kerana memahami...
      rezeki kita dilain pertemuan, insya'Allah...

      Delete
  7. 1Malaysia semua...

    Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

    Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

    Kalau berminat, sila layari :

    (Versi English)
    http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


    (Versi Melayu)
    http://PelaburanHartanah.blog.com


    ( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


    Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

    Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

    ReplyDelete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata