Tuesday, October 16, 2012

442 ~ Dari Serawak...



Bila ada kenkawan yang balik dari Serawak, tentu kami dapat habuannya. Telur ikan terubuk masin dan ikan terubuk masin adalah yang selalu diberi. Akak pernah ke Serawak. Akak dibawa oleh pemandu teksi ke kedai ubat Sing Seh di bandar Kuching untuk mebeli telur ikan terubuk. Pertama kali kesana tidak tahu dimana hendak membeli telor ikan terubuk, memang kena sembelih dengan harga yang melampau tingginya. Rupanya jika ingin telur ikan terubuk sebaiknya beli di Pasar Satok. Harga di sana jauh lebih murah dari kedai Sing Seh.






Antara yang mudah didapati di Serawak ialah Pucuk Midin.
Pucuk midin adalah seperti pucuk paku yang ditanam dikawasan tanah tinggi di Serawak.
Cara memasak yang paling sesuai ialah goreng dengan cili dan belacan.
Akak cuba buat masak lemak dengan udang, rasanya kurang agak sesuai.





6 comments:

  1. nape tak sesuai kak? rasa dia jadi macam mana?

    **tgk kuahnya nampak sungguh kaw!

    ReplyDelete
    Replies
    1. gB..
      pucuk paku yang ini hanya sesuai digoreng dengan belacan... jika buat masak lemak, pucuknya tak rasa sesedap pucuk paku yg biasa kita guna tu... ianya agak kasar dan kurang manis.

      Delete
  2. IM suka ikan masin tapi telur masin tak pernah try. harap telur masin ikan terubuk ni tak ada tulang amacam isinya..he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. IM..
      hehehehe...
      banyak tu tulang sebab banyak anak ikannya yang terdapat dalam telur ikan tu....heheheheh

      Delete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata