SAJA NAK LETAK GAMBOR...
Sambal velchan dgn velimbing...
velimbing tu layukan dulu masa masak nasi...
bila nasi dah kering..
masukkan velimbing....
bila velimbing dah layu..
tumbuk dgn velachan... cili api...
inilah gambar kari udang...
yg tadi tu 2/2 kari ikan...
dah tak cham...
sebab kari tu dah mengancam sgt rasanya....
Sejak 2 menjak dah pandai masak kari letak velimbing..
org minang ni dah tukar selewa...
dia dah masak kari sajer kerjanya...
sempat bergambar dgn pokok velimbing kak ani....
tengoklah berkilo-kilo buahnya...
awak semua sure turut gewam kan?.....
mula2 masak kari udang dgn velimbing...
udang laut... bukan udang ternak..
nikmatnya.....
baru diskaber sedapnya velimbing buat masak kari....
dulu masa kecik2 pernah rasa rambutan masam buat paceri...
lebih kurang sama ..
masam2 manis....
sedappppp......
ada yg dah terliur?...
dah kecur mulut?
harap tadah shendiwi.....
kemudian buat masak kari dengan kepala dan ekor ikan senangin...
juga amatlah sedappppppppp........
dah parah rasanya..
tp bekalan velimbing belum habis2 juga.....
Semalam...
buat kari lagi...
belen udang laut tu ada lg..
bagi habis semuanya...
masak kari lg....
perrrrgggghhhhh....
dijudukan dgn samval velacan dgn velimbing.....
oooooooo...
ini minang sudah jadi mami penang.....
Mujur my housemate dan roomate tak komplen.....
LUEM
Kita kurang suka makan kari tapi tengok kari akak tetiba jer kita ter lioq...nak kariiiiiiii.
ReplyDeletehoih~~lauk bukak selera tu~~jeles!
ReplyDeleteAkak
ReplyDeleteKari sempena promosi besar2an dari CikSom ke? hehe..
Amvoi2 .. main cak2 dicelah2 pokok velimving. Hmm.. rasa sayulah pulak. Teringat pokok velim yg ada kat kg halaman dulu kala .. (cermai pun ada gak).
Yeay, minang mami kari! Mai sepinggan, aih!
ReplyDeleteAkak nak tanam jugalah pokok belimbing di herba korner. geram tengok buahnya. geram juga tengok masaknnya!!
ReplyDeleteann....
ReplyDeleteakak mmg suka makan kari...
hari2 pekena nasi kandar pun takpa....
tekak besar...
bujal...
ReplyDeletehari minggu ni, sure mama ainul masak kan?..
kak som...
ReplyDeletesempena baca entwy u dan lili...
terkesima....
terus terasa ditekak...
terus masak...
terus suka....
main chak2 sbb dah lama tak main.. takut nanti umur meningkat lg, terlupa ....
lili...
ReplyDeletekita buat barter trade...
u bg itu makaroni vakar...
i bg kari velimbing....
kak hajah nora....
ReplyDeletesaya cuba gak tanam depan rumah...
mati....
malas dah nak menanam sebab kita ni bukan 'green finger'...
kiranya ... tema minggu ni adalah ..."velimbing"....
ReplyDeletechik att...
ReplyDeletehihihihi....
ada tema-tema...
best jugak...
mudah nak masak...
SUMPAH tertelan2 air liur ai tgk sambal velacan akak tu. hohoho..
ReplyDeleteAi...
ReplyDeletesambal datin Biah pun sure mengancam lagik...
akak pun selalu terlior dengan lauk pauk datin Biah....
pssstt...sapaikan salam buat datin biah yer....
Minang + Mami = Mimi..
ReplyDeleteAkak punya kari, ala2 lauk nasik kandaq punya.. Kalaulah Farouk masih ada di sisi, tis tis tis.. ayaq mata yg menitis, k?
Velimving tu kalau dibuat kerabu pun sedap tau, Akak??
Ja...
ReplyDeletepandai u menyatukan minang + mami = mimi...
kalau farouk masih disisi...hmmmmm harus jugaklah...
nanti u bagi wesepi kewabu velimbing, okay???
(ari tu u ada sebut tapi i tak berapa nak ingat... bekalan velimbng tetap i ada di taman tun....)