Bila kita lapar..
Kita buat cucur bawang...
Pastu kena kopek bawang
Pastu bersihkan ikan bilis
Pastu ayak tepung
Pastu masak air panas
Pastu mesin semua bahan
Pastu cari kuali
Pastu letak minyak.. Panaskan...
Sampai masa boleh dah nak goreng cucur bawang tu....
Jika rajin..
Tumbuk bawang putih
Mesin cili kering
Letak gula
Letak air asam jawa
Pastu jadi sos cili resepi arwah makcik Ramlah...
Al-Fatihah...
Then dah masak satu pusingan
Kita masak lagi sebab mmg lapar
Kita pun makanlah gorengan yg pertama
Datang pula gorengan kedua..
Makan juga
Then kita kenyang...
Burp....
Adunan masih berbaki
Hendak tak hendak kita yg dah kenyang ni kenalah bangun... Goreng baki adunan tu...
Then selepas letak semua dlm minyak..
Kita pun duduk.
Selesanya...
Bekas adunan dah rendam..
(Cuma tunggu anak sulong bangun then tolong basuhkan)
Pastu taklama tu terbau hangit
Oooooooooooooooopppsssss
Baru teringat
Cucur bawang masih ada lagi atas kuali...
Haaaaaaa
Inilah jawapannya kenapa cucur bawang yg last sekali mesti hitam....
Sikit lagi nak hitam....
Kalau hitam.. Mmg takda entry ni....
Ekekekekeke
Kakcik pun selalu jadi macam tu. Sama ada gorengan yang akhir tu hitam legam sebab lupa atau pun pucat pasi sebab malas nak tunggu lama-lama... :)
ReplyDeleteBetul tu kakcik
DeleteSamada hitam legam atau pucat lesi
Tak boleh sempurna mcm gorengan pertama....
haha...samalah kita..tiba2 terbau gulai hangit.Responnya: neighbourlah tu.Check kat dapur baru ketahuan apa sebenarnya.
ReplyDeleteHa ah cikgu
DeleteSelalu assume yg hangit tu bukan kita punya
Umah sebelah punya..
Wakakakaka..
kadang-kadang yang hangit tu lah yang menjadi idaman kalbu!
ReplyDeleteUncle
DeleteCucur pisang mmg sedap jika lg hitam...
Garing jer..
Rindu
Esok nak buat