Friday, April 17, 2015

746 ~ Belacan....


Kadang2 kita tak hargai apa yg kita telah ada. Masih lg kita mencari kesempurnaan yg kita idamkan.
Tak semua yg kita punya tidak bernilai...

Mcm kes akak.
Dah selalu kena pun tak belajar2 lg...

Dah ada belacan sedap pi carik lg belacan tah apa2...


Dah beli masa balik Melaka tahun lepas. 
Masihla mencari yg lebih sedap sprt yg pernah akak beli di Phuket.

Baru2 ni beli belacan sabah. 
Rupanya hitam mcm belacan phuket.
Rasanya?
Tak sedap...
Pahit.


Smlm teringin nak makan sambal kuini.
Hajatnya nak rasmikan belacan baru...
Mujur tak habiskan cili hidup 5 biji tu.

Selesai menumbuk, akak rasa...
Pahitnya... Mcm pahit ubat...
Rupanya pun buruk.
Tak ambil gambar pun sbb mmg tak cantik sambalnya.

Ambil belacan lama.
Tumbuk semula sambal.
Kuini pun mmg beli lebih.
Alhamdulillah laaaaa
Cili pun cukup2 selepas dicampur cili api..

Voilla......



Alhamdulillah..

Sedap dimakan bersama masak asam rebus ikan tuka.


12 comments:

  1. Kakcik pulak tertelan airliur membayangkan sedapnya makan sambal belacan dengan nasi panas... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap kakcik.....
      Simple tp menyelerakan...

      Delete
  2. Aina selalu oder belacan dari Perlis ja seketoi 5 kupang sekarang ni seringgit kot...:) Selalu mak bawak tak pernah tanya harga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina
      Belacan sedap, sedaplah sambalnya....
      Boleh kirim?..

      Delete
  3. the moral of the story...sayangilah belacan yg ada kerana belacan yg baru belum tentu sedap dirasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu cikgu
      Bukan setakat belacan jer
      Merangkumi semua hal
      Apa yg kita ada/sdg miliki eloklah kita hargai...

      Delete
  4. Replies
    1. pB
      Kami panggil anak ikan pari dgn panggilan tuka...
      Kot ada panggilan lain...

      Delete
  5. sy x prna beli belacan org bt g x d kenali..dr lahi2 ke donia..nenek sy bt belacan sndiri..lps tu skrg mak sy yg buat..sdp..x itam mcm tu..besa blcn sabah x itam..if nak beli belacan sabah make sure buatan dr papar or bongawan..bt blcn ni ssh..nak org yg bt tu bersih n membkin nya dgn penuh kasih sayang..paling utama kebersihan..dan udg bubuk/jeragau yg fresh..x boel guna udg yg overnite or da masuk ais...if nak rasa blcn mak sy..bg alamat sy kirim kan...hihi

    ReplyDelete
  6. QASEEH HATIKU QASEEH
    salam kenal buat Qaseeh
    Allahuakbar
    Terima kaseh banyak2 qaseeh atas penerangan qaseeh.
    Alhamdulillah ada peluang pula nak merasai belacan baek. Jazakillahu khaira atas pelawaan. Nanti akak beri alamat ya.

    ReplyDelete
  7. kak...
    makanan kat acheh sedappp sangat kak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daya tarik akak kesana nih
      Hari tu makan kat Makassar pun sedap banget...
      Terima kaseg Doc..

      Delete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata