29hb September.. memang banyak rancangannya... Dari awal pagi... hingga ke tengah malam... Pagi bangun... siapkan sarapan... Ada orang dah lama teringin cucur udang....
Tengahari memenuhi jemputan Kak As. Pergi bersama Ina..
Bertemu dengan ramai sahabat lama...
Antaranya Marina...
Pasangan pengantin..
Pengantin lelaki anak sulong kak As...
Sebelah petangnya pula ke Nilai..
Teman-teman sekolah ingin merasa masakan Aunty Aini's.
Akak ni dah lupa jalan sebenarnya.. selalu pergi dengan orang yg tau jalan dan orang yang drive.. semalam akak yang kena lead... tapi mujur... guna instinct.. Alhamdulillah jumpa juga...
Mengambil gambar di pintu gerbang adalah Wajib...
Aunty Aini datang beramah mesra dengan kami. Cerita punya cerita... akak dengan aunty Aini bersaudara. Bapa saudara akak juga bapa saudaranya... hahahahahaha....
Kami dijemput kerumahnya. Siap bergambar-gambar lagi kerana rumahnya mengekalkan keaslian dan menggunakan kayu. Memang cantik.
Pokok2 banyak ditanam. Macam2 pokok ada...
Akak dapat pokok Oregano. Diberi untuk dicucuk tanam di rumah.
Memang teruja sungguh...
Antara masakan yg menjadi kegemaran kami..
Masak Lomak Tolur Itik samo bolimbing..
Sambal Udang Potai..
Masak Lomak Tompoyak Ikan Jenahak..
Masak Asam daging tetel..
Kerabu taugeh...
Selesai berborak2 dan kami beransur balik dalam pukul 11malam...
memang seharian penuh semalam.
Hari ini hari Ahad...
wajib Puasa....
teruja sungguh muka akak dekat pokok oregano tuh! heheheh~
ReplyDeletegB..
DeleteMaunya tak teruja...
Tak menyangka oregano boleh tanam kat mesia.....
besor eh daun oregano!!?
ReplyDeleteItuler... Tak tgk sendiri.. Mmg tak caya.....
DeleteMaybe tanahnya subur sgt kot....
i pun dah survey2 nak go aunty aini nextime. sama bapa saudara rupanya.
ReplyDeleteboleh lah i say i kawan akak :)
Madora...
DeleteU minat masakan kg?
akak! air jagung cincau tu kat jb sebenonye. ngeee....dkt dgn plaza angsana. eheheheh~
ReplyDeleteOoooo iyer?
DeleteIngat kan kat melaka.....
Kena buat sendiri lah....
begitu banyak nikmat yang Allah berikan
ReplyDeleteALHAMDULILLAH...
DeleteMmg byk nikmat ALLAH yg diberikan...
Salam Kak.
ReplyDeletePokok Oregano tu cuba kakak keringkan dan kemudiannya diracik halus....bila buat pasta boleh dicampurkan dengan sauce pasta ataupun cuma "sprinkle" kat atas pasta tadi! It gives a different aroma and taste!
Salam uncle...
DeletePokok oregano tu dah akak cucuk di pasu.... Niat nak tanam....
Insya'Allah.... Nanti akak cuba... Terima kaseh, uncle...
Oreganooo tu.... kat cemeron hari tu nak beli. Takut tak idup pulaa....
ReplyDeleteCA..
Deletekena tanah yang subur... oraitlah boleh tumbuh....
gemuk2 pulak tu...
gulai lemak telor tu pun kegemaran IM juga...
ReplyDeleteIM..
Deletetentu IM pandai teknik memasaknya juga...
bukan sebarang masak tau, bleh pecah telor dalam kuah....