Pagi sabtu ke Pasar Tani, Mardi... Memang satu saja yang membuatkan akak suka kemari.. IKan Patin Buah diternak dalam sangkar....
Memang yang terbaek....
Patin buah yang diternak dalam sangkar memang beza dari yang dijual di Tesco, C4..
Isinya lebih manis dan kurang rasa tanahnya..
bila dibuat masak asam cara Pahang dan Kelantan.. memang tak boleh kalau tak bertambah-tambah nasi....
Jika digoreng nipis-nipis pun memang sedap dimakan panas-panas..
selalunya Patin Buah ternak dalam sangkar adalah RM33/kg..
Yang original Patin Buah pancing.. sekilo dekat RM100/kg..
pernah sekali arwah kakak beri hasil pancing suaminya... hmmmm tak boleh nak gambarkan kesedapannya.....
Warna kulit badan Patin buah tidak hitam.. agak kelabu sedikit...
Masak sambal tumis dan lomak cili api.... aduhai....
memang cari ponyakit...
Beginilah keadaannya waktu pagi di Pasar Tani, Mardi..
patin? xper, me pass.. uhuhu
ReplyDeleteemmmm lamanya tak makan ikan sungai ...sedapnya.....
ReplyDeletepatin?ida tak makan lah tp tak tahulah kalau akak masak...
ReplyDeleteen me...
ReplyDeleteen me tak suka ikan sungai?? Acquired taste...
Chik Att
ReplyDeleteSalam perkenalan...
Terima kaseh singgah disini..
ikan sungai memang sedap jika kita suka...
Ida...
ReplyDeleteapalah nasib kita... sekampong, sedara... tapi masih belum ada rezeki berjumpa.. akak akak usahakan jugak one of these days... akak akan ke BBST..Insya'allah...
akak kalau mai jerantut or temerloh lagi syok. ikan patin murah sangat. tiap2 hari nak makan pun bleh. nanti jadik cam saya sampai jemu tengok ikan patin sebab hari2 bleh makan hehehe..
ReplyDeleteeira...
ReplyDeleteseronoknya... akak tiap2 ari masak ikan patin pun suka....
patin masak tempoyak best kan?
ReplyDeletesya....
ReplyDeleteakak pulak dah kureng dgn masak tempoyak... agaknya pengaruh umur jugak.....yg paling akak enjoy masak asam rebus/masam2....