Thursday, October 31, 2013

595 ~ Bila ke pasar....



Pagi khamis memang hari akak suka ke pasar. Kebetulan kena antar anak ke sekolah... Akak terus pergi ke pasar.

Nampak segala jenis ikan buat akak jadi rambang mata. Ambil jenahak seekor.. Siakap seekor, kerisi dan juga ayam. Mana boleh tanpa lauk ayam.. Pada Aisyah umpama makan tanpa lauk.

Hajatnya nak masak asam pedas ikan jenahak.. Gorengkan taugeh ipoh dengan udang dan kucai... Tapi... Bila dah pergi
ke gerai jual sayur2 kampong... Ternampak pula pucuk paku. Ambil 2 ikat.. Dan juga serai... Cili api... Daun kunyit... Lengkaplah bahan untuk membuat Pucuk paku masak lemak dengan udang.

Singgah di gerai bahan kering ternampak pula ikan gelama masin... Hmmmm dah terbayang2 lauk tengahari ini.

Makanya setelah siap menyiang udang dan pucuk paku..... Terus masak.
Gorengkan ikan masin.. Perahkan asam limau dan gorengkan bawang besar yg di hiris.... Hmmmmmmmm...

Pucuk paku yang berlebih sebab beli 2 ikat besar, akak gorengkan dengan belacan. Rangup2 saja....

Aisyah yang hanya mengadap ayam telah kesedapan makan gulai pucuk paku... Alhamdulillah. Tak laaa makan ayam sahaja.




16 comments:

  1. sedap sampai menjilat jari ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungguh sangat laaaa cikgu.
      Ikan masin pembuka selera

      Delete
  2. Gambar masak lemak keluar dua kali,
    Ishhhh...kecur kecur akak dibuatnya..terbaik ooooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Punyalaaaaa promote...
      2x iklan tu....
      Berjaya tak berjayanya mengecurkan kak nanie....
      Hehehehehe

      Delete
  3. Lauk kampung memang lebih mengancam....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul mak chaq..
      Walau ada steaks ataupun makanan western..
      Yang ini juga yg memikat tekak...
      Rasa PUAS

      Delete
  4. lama tak bersiaran..sekali muncul..haa hambik..buat air liur ketepi.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hambik sis...
      Jngan tak hambik.....

      Delete
  5. Sedapnya kakkk... akak gi pasar mana tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak selalu gi pasar bandarbaru bangi seksyen 1...
      Pucuk paku selalu ada...

      Delete
  6. Kalau masak lemak pucuk paku tak habis, esok pagi boleh dikeringkan, jadi rendang. Breakfast rendang pucuk paku dengan nasi panas. Sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak hajah nora..
      Tak sempat nak rendang...
      Habis baik punya...
      Licin periuk

      Delete
  7. First nak sebut, My Aisyah pun sama. Ayam goreng tu memang wajib sangat bagi dia. Peminat!

    Second, rasa nak marah jer. Sebab tergoda dengan lauk Akak. Akakkkk....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lauk kampongmmg akan menggoda, menggamit....
      Tak boleh lawan dengan apa pun...

      Delete
  8. Replies
    1. Alhamdulillah...
      Memang sedappppp
      Masak sendiri...

      Delete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata