Balik dialysis.
Merangka nak makan apa.
Ambil Ain dan Aisyah.
Tanya nak makan apa.
Nasi ayam nak tak?
Tak Nakkkkkkkk......
Jika dah selalu sangat nasi ayam, pencinta ayam macam Aisyah pun surrender.
So balik umah...
Ibunya dapat idea.
Udang galah beli hari tu ada lagi.
Keluarkan.
Nak masak dengan pucuk paku.
Pucuk paku takda.
Takda sebab tak cari.
Pastu teruskan.
Kopek kunyit hidup..
Carik2kan daun kunyit.
Keruk serai.
Cili api, kunyit hidup dan belacan masuk blender. Blend sekejap.
Kepala ligat memikir nak kena jugak pi kedai beli kacang buncis.
Keluar jugak.
Gigih tu.
Balik bersihkan kacang buncis.
Potong-potong.
Panaskan periuk yang dah isi bahan blender dan santan.
Daun kunyit dan serai ketuk sekali masukkan.
Dah menggelegak masukkan kacang buncis.
Masakkan.
Jumpa ikan belanak masin dlm peti ais.
Bersihkan dan goreng.
Perahkan asam limau dan patah2 cili.
Makan dengan nasi panas.
ALHAMDULILLAH.
merecik lauknye!
ReplyDeleteMerecik lagi lauk Datin Biah
DeleteNak rasa jugak..
Sedapnya... selera kita ni memang sama la rasanya...
ReplyDeleteMmg sama mak chaq
DeleteSebab dgn lauk itu kita dibesarkan
Masa kita mana ada spageti2..
Steak2..
walaupun masak simple2 itu lebih sedap dari beli kat kedai.
ReplyDeleteSungguh Aina
DeleteKalau beli mmg hampa..
Masak walau simple.. Tetaplah menyelerakan.
Alamak. Bestnya...Apa nama masakan udang galah tu?
ReplyDeleteMasak lemak udang galah dengan kacang boncis jer..
DeleteMasak caranya sama macam masak lemak biasa kita
Cuma tambahkan lengkuas dan belacan dalam bahan tumbuk iaitu bawang, bawang putih dan kunyit hidup. Cilinya guna cili mesin.
tiba-tiba teringat masa remaja dulu, mak masak gulai lemak labu + pucuk labu yang dikutip tepi rumah.
ReplyDeletetak pernah jumpa dah sekarang....
Lauk dulu kalau kita tak masak, mmg kita takkan jumpa lagi sekarang.
DeleteSekarang lauk ringkas jer.