Thursday, March 24, 2016

728 ~ Lauk tersedap dalam Donia (setakat semalam)


Balik dialysis.
Merangka nak makan apa.

Ambil Ain dan Aisyah.
Tanya nak makan apa.
Nasi ayam nak tak?
Tak Nakkkkkkkk......

Jika dah selalu sangat nasi ayam, pencinta ayam macam Aisyah pun surrender.

So balik umah...

Ibunya dapat idea.

Udang galah beli hari tu ada lagi.
Keluarkan.

Nak masak dengan pucuk paku.
Pucuk paku takda.
Takda sebab tak cari.

Pastu teruskan.
Kopek kunyit hidup..
Carik2kan daun kunyit.
Keruk serai.

Cili api, kunyit hidup dan belacan masuk blender. Blend sekejap.

Kepala ligat memikir nak kena jugak pi kedai beli kacang buncis.

Keluar jugak.
Gigih tu.

Balik bersihkan kacang buncis.
Potong-potong.
Panaskan periuk yang dah isi bahan blender dan santan.
Daun kunyit dan serai ketuk sekali masukkan.

Dah menggelegak masukkan kacang buncis.

Masakkan.

Jumpa ikan belanak masin dlm peti ais.

Bersihkan dan goreng.

Perahkan asam limau dan patah2 cili.

Makan dengan nasi panas.

ALHAMDULILLAH.

Lauk yg paling sedap dalam Donia....

10 comments:

  1. Replies
    1. Merecik lagi lauk Datin Biah
      Nak rasa jugak..

      Delete
  2. Sedapnya... selera kita ni memang sama la rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sama mak chaq
      Sebab dgn lauk itu kita dibesarkan
      Masa kita mana ada spageti2..
      Steak2..

      Delete
  3. walaupun masak simple2 itu lebih sedap dari beli kat kedai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungguh Aina
      Kalau beli mmg hampa..
      Masak walau simple.. Tetaplah menyelerakan.

      Delete
  4. Alamak. Bestnya...Apa nama masakan udang galah tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak lemak udang galah dengan kacang boncis jer..
      Masak caranya sama macam masak lemak biasa kita
      Cuma tambahkan lengkuas dan belacan dalam bahan tumbuk iaitu bawang, bawang putih dan kunyit hidup. Cilinya guna cili mesin.

      Delete
  5. tiba-tiba teringat masa remaja dulu, mak masak gulai lemak labu + pucuk labu yang dikutip tepi rumah.

    tak pernah jumpa dah sekarang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lauk dulu kalau kita tak masak, mmg kita takkan jumpa lagi sekarang.
      Sekarang lauk ringkas jer.

      Delete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata