Friday, May 22, 2015

759 ~ Dua dua nak.....


Pagi semalam lepas antar anak kesekolah akak terus ke pasar. Bila berteman sebab qeeb sdg bercuti... Langkah akak mmg panjang. Larat dgn tak larat jer yg membataskan nak kemana2... Qeeb mmg seronok bawa kereta jika diminta...

Bila ke pasar mmg akak pantang jika ternampak taugeh ipoh (besar). Mesti beli dan lengkap dgn kucai dan daun bawang.
Tauhu akak agak kuatir kerana kdg2 dpt tauhu masam.

Balik rumah... Baru dapat daun pucuk bebuas pokok kak Mah yg dihantar suaminya. Andai akak dpt awal sebelum pi pasar... Mmg akak tak ambil taugeh ipoh tu. Sebab kalau simpan rasanya dah tak sedap.

Qeeb beritahu mahu pucuk bebuas masak lemak dan buat sambal belacab. Ikan masin takda pulak dlm simpanan. Akak mmg beli ikan masin sikit2 sbb kalau simpan lama2 ikan tu jd tak sedap.

So.. Lauk kami ada dua set.
Kedua2nya tak sedap kalau dimakan sekali arung.

Set pertama:


Akak makan set pertama mula2...
Ingatkan nak mengulang makan.. Tp maybe perut makin kecik.. Oppsss usus.. Perut rasanya makin besar sbb seluar dan baju ketat.....
Sampai nak tidur akak masih takdpt nak ulang makan sbb masih rasa kenyang....
Sedih betul bila pg td tgk kuah lemak pucuk bebuas dah basi...



Tp...
Sbb suami kak Mah beri banyak...
Balik nanti boleh masak lagi....
Alhamdulillah.
Nak pi cari ikan masin juga.....

Jom join....

14 comments:

  1. Sedapnya lauk ringkas macam ni. Masak lemak dan sambal belacan adalah gandingan yang sangat akrab. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kakcik
      Itu juga adalah lauk kegemaran saya sejak kecil..

      Delete
  2. mai ghumah .Ada gulai,ada sup.Yg tak boleh tinggai..sambai kuini.
    Ikan masin Pahang best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu
      Takdirnya saya masih tinggal di Penang, pelawaan cikgu ni bagai org mengantuk di sorongkan bantai....
      Nyesal nanti kerana pelawa..

      Delete
  3. sedapnyer..terliur..nyum nyum...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dil
      Tak sampai hati bila Dil kata terliur
      Jauh sangat nak menjamu Dil

      Delete
    2. hehe..xpe makcik..dh biasa..mak kata kalau teringin sangat gigit tangan..sedap gak..hahahaha....

      Delete
  4. Bila nak masak lagi pucuk bebuas tu? Nak pi tumpang makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq
      Maaf lbat sangat saya jawap
      Saya tak ingat no password
      Usia macam saya ni mmg sering lupa.
      Skype pun dah lama tak boleh buka sebab lupa password dan skype name...
      Jika saya dapat lagi lainkali saya antar jerlaa kat umah makchaq. Bg address..

      Delete
  5. kalau saya - belasah je semua sekali arung! hahahaha!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. gB
      Tak semudah itu nak campur dua set lauk...
      Agaknya mmg dari kecik mengadap satu set... Campur 2aet sekali boleh pening.
      Perut akak pun dah makin kecut sekarang. Minum air jer tak kecut perut...

      Delete
  6. jangan tunjuk kak...jangan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay uncle
      Akak simpan jer gambar tu...

      Delete
  7. Sesiapa yang minat memasak try
    http://amazing-tm5.blogspot.com/
    pasti Terbaik

    ReplyDelete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata