Friday, May 15, 2015

757 ~ Percubaan pertama.


Akak ni mmg laaaaaa
Sejak dari kecik mmg laaaaa suka lauk masak lemak.
Pantang nampak pucuk paku, petai, ikan senangin, udang, ketam, nenas....
Mesti ambil...
Pastu masak yg serupa juga.
Mujurlaaaa boss tak komplen.

Adalaaa sekali2 akak buat Asam pedas tetel kegemaran boss. Tp selalu terbuat waktu dia ada Hari Angio... Bila balik selalunya keletihan... Ajak mkn dah tak enjoy makan.
Pastu lupa lauk apa yg dimakan.
Sudahnya pada boss akak tak pernah masak Asam Pedas Tetel...

Hanyalaa baru2 ni akak lihat di FB anak kak Rosnah....(mesti masih ingatkan siapa dia)
Dia masak Paprik.
Mmg menarik gambarnya.
Terus akak minta resepi.

Esoknya beli bahan...
Tp sebab dah ternampaklaa pulak Pucuk Paku segar dok meliuk2 panggil akak masakkan lemak cili api dgn udang.... Habis punah impian nak masak Paprik....

Jdnya hari rabu akak baru dpt masak paprik.
Yg bestnya... Minta resepi beriya2
Beli bahan pun ikut resepi...
Masak buat kepala sendiri.
(Huh! Mkn tua makin degil)

Tp.....
Alhamdulillah....
Jadi juga...
Sedap juga...

Anak2 suka...
Akak rasa kurang sempurna sebab takda cili api titik...
Sebab kesian Ain dan Aisyah nak makan nanti.


Gambar kureng jelas sbb masakan sdg panas berasap...

Urang Minang bertekak thailand

10 comments:

  1. Hari ni dapur cikson tutup.Nak pi Pdg Besaq cari tomyam,pulut durian,pulut mangga dgn ayaq nyioq.Jom.

    ReplyDelete
  2. Cikgu
    Nak ikotttttttt
    - dulu kan masa kami menetap di Penang, hari jumaat mmg kami ke hadyai.. Bermalam di Lee Garden dan makan tomyam di restoren Hamid tomyam
    Atau hari sabtu kami ke Padang Besar pekena tomyam dan bermalam di Alor Setar...
    Rinduya saat itu

    ReplyDelete
  3. antara sayur yang saya suka ialah sahun dan fucuk masak lemak.

    kalau ada itu di kedai makan, saya bungkus yang tu jer tanpa nasi.

    paprik saya tak berapa suka makan. tapi ibu-suri memang suka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun suka.
      Buka selera juga tu...

      Delete
  4. Makchaq ada jugak buat paprik ni.. senang semua ada... sayuq lauk sekali.. tambah sambal belacan & teluq goreng cukup..

    Tp la ni anak2 la yg dok.buat... makchaq dah separa pencen memasak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali best masak paprik ni kan makchaq?
      Lengkap dgn sambal belacan dan telur goreng dan tomyam....
      Untung makchaq ada anak yg dah boleh take over...

      Delete
  5. Saya pun suka masak lemak. Lagi-lagi kalau ada nenas. Perghh... rasa tak mahu berhenti makan. Kalau bolehlah...
    Asam pedas tetel alahai sedapnya...tetiba teringin. Tapi tak pernah buat pun asam pedas tetel ni. Selalunya orang buat saya tukang beli jerk. Tak pun kenyit mata kat kakak sulung minta dia masakkan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung juga MD hanya guna kenyitan mata dpt asam pedas tetel....
      Sure kenyitannya luarbiasa sekali... :-)

      Delete
  6. Ya Allah..kita sama la kak oii.. apa pun otak ni senang je terbayang nk masak lemak cili api. haha..udang? masak lomak. ayam? masak lomak. ketam? masak lomak. daging? masak lomak jugakkkkkk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh nyanyi lagu zainal abidin..
      Kita serupa...

      Delete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata