Wednesday, May 16, 2012

344 ~ I M not Derhaka... (just degil...)


Semalam adalah hari Thalatha... Hari Thalatha selalunya akak suka puasa... Bila puasa, tekak akan cepat tergoda....

Ada entry khas dibawakan oleh majalah terkenal dan tersohor iaitu Al Kisah yang telah mendedahkan rahsia memasak Kambing masak Kicap. Nope... bukan sebarang kambing... bukan kambing hitam atau kambing yg tak mandi pagi... Ini adalah Kambing Biri-biri Ostolia... Ha'ah tak main-main... Ostolia mari....



Antara bahan-bahannya..
( Nak lebih lanjut bukak dan carik kat Al Kisah )
Ada tomato, ada French Loaf ada Kismis lagik...




Semalam juga sessi mengenalkan rempah ratus yg beratus-ratus kat Zahrah...
Ada bunga lawang, bunga cengkih, Pelaga, Kayu Manis dan rempah kari daging...
Tak lupa juga minyak sapi...




Kak Thom...
nampak ke'hitaman' dan ke'legaman'nya?




Bila makan cicah roti..
Aduh...
memang enak buk...
Tanpa sedar sudah abis satu ketol roti..
(harap mahap cikgu2... tak pandai penjodoh bilangannya....)



Makan untuk berbuka puasa semalam..
Mengadap ini sahaja...
rasa macam tak kena pulak makan dengan nasi..
jadinya berbuka semalam hanya makan roti cicah kambeng....




Oooooooo lupa citer part Derhaka...
kak thom( diubah suai sebab hari thalatha ) bg pilihan samaada letak kismis satu cawan atau buah tomato..
Mak Andeh ini sudah taruk dua-dua...
#### next time nak letak tomato SAHAJA...
jika letak kismis, make sure jangan sampai secawan... letaklah sekadar-sekadar sahaja.... sebab jika letak banyak... ianya akan memaniskan lagi masakan...



10 comments:

  1. shedap tu tak terkata
    sya suka kamben wallah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya..
      memang sangat sedapppp..
      cubalah resepinya...

      Delete
  2. nanti nak cuba itu kakthom punya resepi...tapi kena daging lemu sebab kaming kita tak makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jika cikgu ingin mencuba pada daging lembu pun sedap juga...
      cubalah....

      Delete
  3. Akak
    Thabath! KakThom kata dia guna 'lamb chop' sbb dia takde daging kambing jenis isi pukal. Dia tu kalau dah 'rajin' mmg tak boleh ditahan2, kalau tak.. sokmor jjcm/jjcl, ken?

    Note to Mamason: Guna daging/ayam pun boleh kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak thom...
      dapat resepi sedap2 lagi, janganlah lupa share yer...

      Delete
  4. sekarang jugak i ke sana copy resepi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. KOG...
      cubalag KOG... sure u suka...

      Delete
  5. saya suka kuah yg manis kalau cicah roti..typical kelantanese taste..hehehheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu..
      memang sedap..
      ada sahabat saya kata rasanya macam kerutup yg selalu dia makan di kelantan...

      Delete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata