Monday, April 23, 2012

330 ~ Kenangan lama...



Bila bercerita mengenai Gripe Water... terus teringatkan masa kecik2 dulu akak sering diberi makan Waterbury's Compound. Tak tahu kenapa tapi memang berganti2 botol akak diberi makan sesudu setiap hari. Mana Arwah Mak dapat petua suruh bagi anak dia tak tahulah.... Apapun... ini membuatkan akak makin rindu pada Arwah Mak yang membela akak bagai menatang minyak yang penuh. Setiap apa jika ada yang bagi saranan baik untuk tumbesaran anaknya ini... maka itulah yg akan di usahakan berikan pada anaknya.

Hanya ALLAH Snw sahaja yang dapat membalas segala jasa budi baik arwah mak yg telah membela akak dari sebesar dua jari hinggalah sampai akhir nyawanya.....





Sesudu Scott's Emulsion juga diberikan setiap hari...
selalunya lepas bangun pagi dan setelah mandi mak akan suapkan...
selalu akak mintak lebih..
akak suka yg warna putih...
macam rasa berkrim...




## Sempena memori Arwah Emak yang pulang kerahmatullah pada 9hb Mei..

13 comments:

  1. Akak
    Selain dipaksa makan scott emulsion bukan perisa oren tapi perisa ikan hanyir, I juga makan Waterbury's Compound. Masa kecik2 dulu I anaemic so W.Compound tugasnya macam 'tambah darah'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak som...
      Your mother and my mother gugel kat mana lah tu sehingga kita kena minum sesudu itu dan ini...
      My mother percaya waterbury's compound tu tonik kesihatan.. Baik utk tumbesaran...
      Apa2 pun i bangga punya emak yg berikhtiar memberi yg terbaik...

      Delete
  2. Salam perkenalan..

    Kanak2 zaman makchaq kecik era 60an rasanya ramai yang tau ni, makchaq pun kena minum, tapi sebab makchaq jenis takut ubat, minum sesudu muntah sepinggan, selalu la dpt pengecualian..
    Apa kebaikannya tak tau la pulak.. Tapi anak2 makchaq, makchaq tak bagi pun...depa semua takut ubat macam mak dia jugak....tengok botol terus lari tutup mulut menjerit x nak... Kalau demam memang seksa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal makchaq..
      Hehehe... Minum sesudu muntah sepinggan...
      Boleh bayangkan...

      Delete
  3. kak, kalau buat survey mesti akak sorang je dalam dunia ni yang suka scott's emulsion putih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. KOG...
      Oh iyer?
      Akak mmg suka yg putih tu lgpun masa zaman tu takder pilihan kaler oren... Ngadap jer yg putih tu... Tp akak mmg sgt suka...

      Delete
  4. beruntung awak .. mak awk mesti penyanyang .Mak sy garang sgt .. klau dia berleter habis semua dlm kain keluar ..Hingga skrg trauma sy x hilang .. hehehe ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon...
      Mak saya ni mmg wanita istimewa..
      Membesarkan saya dgn sgt baik..
      Tp...
      Garang jugak...
      Tapi taklah sampai trauma saya.... ^_^

      Delete
  5. yang putih..
    perghhh!!!
    tertinggal dalam tekak 23 jam rasanya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmmm...
      ramainya tak suka yg putih..
      (adakah akak sorang jer ker dalam donia ni yg suka yg putih???)

      Delete
    2. KOG...
      betullah agaknya... ^_^
      peace...

      Delete
  6. scott's ok lagi..tp

    waterbury's compound tk sedap!..rasa n bau mcm bilik stor hapak yg penuh dgn lipas!..hahahaha

    ReplyDelete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata