Monday, December 26, 2011

247 ~ Si Tekak Minang di Dubai... Boleh Serbais...


Ada kawan bertanya.. Masa u kat sana u makan apa? Sebab dia memang kenal sangatlah si tekak minang ni mesti makan nasi... sambal-sambal... dan masak lemak... Pergi ke negara yang tidak ada semua itu cammana.. ek?

So akak pun cakaplah dengan dia... I ni boleh makan apa saja... Janji halal... pedas2 dan sedap...
apa ajer lah... Akak memang rajin mencuba. Kalau suka, akak ulang makan.. tak suka.. akak berhenti... senang sangat kan?

Hari Khamis, hari pertama akak di sana, kami pergi lunch di Lebanese Restaurant. Antara makanan yang dihidangkan adalah.. 



Salad yang agak masam..




Roti yang menyelerakan..




Hati ayam yang dimasak kicap dan cuka dan rempah tapi sedap walaupun agak masam..




Nasi safron..
Sedap jugak...



Pilihan daging panggang
biri-biri dan ayam...




Yang ini memang buat akak teringat
Namanya Lebanese Tea..
Putih bersih dan wangi..
dihidang panas menggelegak..
Katanya boleh jadi terapi..
Memang mujarab..
Asyik akak menghirupnya dan membau aromanya..



Pilihan kekacang sebagai kudapan sementara menanti makanan utama di hidangkan.




Ini pula kudapan sementara menanti makanan di Butcher Shop.
Lembut rotinya..
Manis dan lemak.



Wagyu steak.
Memang sedap dan lembut.




Ayam bahagian dada yang ada inti di dalam.
Agak mengenyangkan dan cepat rasa muak...




Rata2 kebanyakan restoren di Dubai .. terutama di pusat membeli belah adalah HALAL.
Bila-bila terasa nak makan, kita boleh terus masuk restoren dan terus pesan tanpa keraguan.




Ini pula makanan sewaktu breakfast di hotel.
Akak cukup suka Corned Beef dimasak dengan bawang dan kentang.
Di makan bersama roti bakar.




Kacang kuda.



Rawa Tosei.
Jangan terkejut..
Dalam hotel 5 bintang ada Rawa Tosei.




Mee Sup..
saja nak rasa sama tak dengan di malaysia...
hehehehehehe...
sama...
Iyerlah jika chefnya pandai masak.
Nampak chefnya dari negara Afrika.




Spageti Udang.
Sedappp...



Beriyani Udang.
Pun sedap.
Walau kering.. tapi sedap.




Diberi mango chutney, papadam, salad untuk menemankan Beriyani Udang..
Hmmmm.... sedapp..




Pendek kata...
walau dimana pun si tekak minang pergi...
boleh serbais... :) SURVIVED

10 comments:

  1. Aduh! sedap2 makanannyer Rahmah...boleh pengsan nengok nyer..huhuhu

    ReplyDelete
  2. Wahhh AKAK seorang survivor! Hebat. Tapi tengokkan Rawa Tosei, adehhh rindu mamak plak.

    ReplyDelete
  3. Bab makan lah yg sentiasa menggoda hati dan fikiran ni...

    ReplyDelete
  4. waahh..dubai pon ada mee sup! :)

    ReplyDelete
  5. Akak,
    rava tosei pun ade. terbaikkk coz saya suka mkn rava tosei. sedap

    ReplyDelete
  6. Kak nani..
    Terus terang cakaplah...
    Balik rumah tus buat masak lomak dan sambal ikan..
    Itu yg paling sedap pd tekak...

    ReplyDelete
  7. Azie..
    Taklah kuat sangat survived nya..
    Itu baru pergi 3hari.. Cuba 3 bulan..
    Atau 3 minggu.. Dok mengadap makanan macam tu jer..
    Meraung beb....

    ReplyDelete
  8. Cikgu hani...
    Saya pun juga sering tergoda dengan makanan...
    Hmmm... Pada sayalahkan..
    Selagi ada selera..
    Nanti dah takda selera macam saya pernah kena dulu.. Sampai kena paksa makan dengan doktor....

    ReplyDelete
  9. Cik sibuk..
    Mungkin sebab pelancong malaysia ramai yg berkunjung kesana..
    Masakan malaysia pun banyaklah...

    ReplyDelete
  10. Juju..
    Kat kedai mamak jugak yg sedap rasanya..
    Yang ini nampak memang menyelerakan..
    Rasa... Kureng....

    ReplyDelete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata