Siapa ingat lagi... masa dulu2 kalau makan rojak India... yang jual sama dengan chendol tu.... kita mesti dapat kuih kelapa? Akak paling suka kuih kelapa tu... siap minta lebih lagi... India tu tanpa terlupa akan berkata... " Kaka... minta lebih kalu, duit juga kasi lebih...." - Saja ejaan Kakak tu jadi 'Kaka'.. sebab orang India memang nafasnya pendek sikit nak keluar maghraj huruf Qa....
Hek Eleh.!!!!!!... kita taulah... lepas tu kita mintak sotong pulak lebih... Kuih tu paling banyak kita mintak. Kuih lain dia bagi tak banyak pun tak pa... Kita tersangatlah Redha.... Kuih kelapa tu mesti banyak.
Dan satu lagi: You all mesti wonder kenapa akak cakap dulu-dulu... sebabnya.. sekarang kalau you all makan rojak mamak tak jumpa sangat dah kuih kelapa dan sotong ni... depa dah tak goreng macam dolu2.. tah hapa-hapa rasa tah... mungkin ada jugaklah tapi bukan semua... dalam 10 kedai rojak mamak.. hanya satu atau dua saja yang masih mengekalkan tradisi kuih kelapa... Ye Tak???
Aleh-aleh.. nak jadi cerita... Akak pergi makan kat rumah sorang kawan baru2 ni. Dia hidangkan rojak style mamak tu siap dengan kuih kelapa. Akak pun apa lagi, terus minta resepi. Jenis dia pun tak kedekut resepi... dia bagitau. Kawan tu yang jenis tak kedekut resepi.... Ehem..ehem... dengan akak jangan mintak... takkan bagi... sebab akak nak dapat pun berpuluh tahun baru dapat resepi...Tengahari tadi balik dari dialysis terus singgah kedai beli bahan-bahan...
Teruslah buat... Menjadilah pulak... Sedappplah pulak... Tapi mengadap kuih tu jer sepinggan, apa citer?... Nak keluar dah malas sangat dah... Ingatnya nak simpan... esok pergi kedai jual rojak, beli rojak... balik kasi campur itu kuih kelapa.... Haaaaaaa.... bijak jugak Andeh ni.
Esok kita nak makan puas-puas kuih tu...
Gambar ni nak tunjuk bokti.. kita yang mengadun bukan mana-mana india yer...
buking nomor siji!!
ReplyDeleteAkak.....same la kita.sy sgt sukaaaaa kat kuih tu. kalu beli rojak mesti mintak kuih tu lebih.
ReplyDeleteTerbalik lah kita, akak tak suka kuih kelapa, tapi suka tahu goreng ajer so selalu kasi kansel itu kuih kelapa, kasi double itu tahu..kasi telur rebus sebiji..hehehehe
ReplyDeletekalau minta chendol tu jangan lupa habaq:
ReplyDeletebiar lebih santan, jangan kurang isi!
lupa plak kak. Mintak la resepi.
ReplyDeletekat tempat saya cekodok kelapa tu masih sedap~~kalau diselak nampak hampas kelapa tu~he~~
ReplyDeletekaka, u lain kali dialisis punya belakang, u kasi buka itu kedai jual rojak laa
ReplyDeletesaya penah mkn rojak mamak sedappp punya kat taman dagang. ada kuih kelapa, ada rangup2 keropok. walaweh sedapppp!!!
ReplyDeletemakan mesti dgn cendol, baru kene! heheh~
pB kalau makan rojak jenis ni , kuih kelapa ni ler yang selalu pB mintak jangan diletakkan. Sebab pBtak berapa suka .....
ReplyDeleteJa..
ReplyDeleteU semedang buking...
kimeng????
Juju..
ReplyDeletekita mesti boleh jadi geng makan yang serasi..
:)
Kak Nani..
ReplyDeletememang kita bertentangan...
saya ada sorang kawan baik yg begitu..
kami serasi sampai sekarang...
IM..
ReplyDeletesebut cendol, akak pekena cendol hari ni..
Juju...
ReplyDeletenanti akak PM..
okay???
Bujal..
ReplyDeleteHmmmm... boleh geng dengan makcik makan rojak...
KOG..
ReplyDeleteItu doktor jugak cakap..
NO!!
Potassium banyak ma...
gB...
ReplyDeleteYeay.. dah pernah makan kat taman dagang tu... memang Shedappp...
pB..
ReplyDeletejika kit amakan berdua,
kuih tu bagi kat akak, OKAY?
Kaka
ReplyDelete2-3 hari lepas I makan rojak mamak complete dgn sotong dan 'jemput2 kelapa'. I tak suka JK mungkin sbb penjual tu tak reti nak buat, JPnya keras...tapi kalau yg memang sah2 sedap, I ngap jugaklah JK tu. Selalu I ganti JP dgn sotong double dose. Puas ati senyum seminggu.
Adey..
ReplyDeleteMemang sinyum la adey... sutun double dose...
Akak nanti pm k.tak sabarnya.sy pun rs taste akak ngan sy lebih kurang.
ReplyDeleteJuju...
ReplyDeleteakak buat gimik jer kata tak bagi resepi...
resepi nya sangat mudah...
kelapa parut 1/2biji
tepung setengah cawan
air garam secukupnya untuk mengadun.
taugeh
cara membuat:
gaul sebati semua bahan..
bulatkan sebesar doh kemudian goreng dalam minyak yg panas...
Semudah itu sahaja sebenarnya... hehehehe
Tq kak
ReplyDelete