Dari malam tadi dah niat nak puasa...
tapikan...
pagi tadi ken...
kita rasa lapar sangat sebab kita tak makan nasi malam tadi..
jadinya pagi ni kita terus buka puasa...
- kalau kita buka puasa pukul 1200tengahari... kita kerugian masa...
jadinya seawal 849pagi, kita dah pergi kedai beli sarapan...
kita beli nasi lemak, lontong dan roti canai...
semuanya kita rasa kita nak makan.....
Nasi lemak masih belum kita sentuh....
roti canai dan lontong dah selesai...
lontong, kita kongsi dua dengan vivik....
roti canai .. kita amik sekeping jer....
nasi lemak.... eeeeee..... belum boleh sanggup lagi sebab perut masih kenyang....
nasi lemak sambal kerang, you.....
Hajatnya pagi2 tadi mencari ikan sembilang nak buat gulai masak lemak cili api...
nak buat pedas2 dan pekat2 dan masam2....
hmmmm.... nyum..nyum...
Lihat gambar pun dah boleh terliur...
Tapilah ken...
tak adalah pulak ikan sembilang laut...
ikan keli banyaklah....
tak jadi buat...
gambar kat atas tu gambar tahun sudah...
saya masak di rumah mertua...
berebut2 kami makan....
- bukan nak riak tapi saya kalau masak lemak cili api memang terang-kat...
Tapi ken...
masak lemak tak jadi
masak lemak ikan masin/sepat dengan nenas...
rasanya tak jadi jugak....
-gambar lama juga...
masak lemak ikan sepat dengan nenas...
Akhirnya saya nak masak
Ikan patin masak asam.... resepi Datin Noniswara.....
kena kena sambal velacan....
rebus bender...
Hah!... nak ke dapur.... Daaaaa.....
LUEM
kita pun malam tadi dah niat puasa, tapi bila bangun pagi tadi, ternampak pulak kek Prune yang kawan kita bagi semalam...maka terus saja ngap masuk mulut...sedap you..so terbatal lah posa saya hari ni....
ReplyDeleteagak nya..banyak sangat cik Seth Tan dalam badan kita ni...so iman tak kuat laaa
tapi ken~~lenkali jangan lupa sahur tahu~~ken~~
ReplyDeletehaha~~
saya dah selalu puasa tak menjadi, tapi hari ni kena jadikan..dah suntuk, belum habis bayar hutang.
ReplyDeleteSabtu ni bolehlah ditiru resepi akak.hari kerja makcik malas bebenar...Ikan kering dari pahang ,nenas dari Alor Setar.masak pula di Perlis...
ReplyDeleteKak Ezza...
ReplyDeleteKIranya kak Ezza ni samalah dengan saya..mudah digoda... dan tergoda.... hehehehehe
i suker nama baru cik Seth Tan... ada kelas...
bujal...
ReplyDeletehehehehehe...
selalunya kalau tak sahur tapi makan nasi samaada senja atau malam tu, kira tahan jugak puasa.. ini akhir sekali makan tengahari semalam... huuuuu memanglah....(alasan jer tu...)
madora...
ReplyDeleteentah macamana kalau dah suntuk macam ni kita ada semangat sikit nak habiskan ganti puasa, kan?.. kalau masa masih panjang, kita takder semangat... payah juger,..
Cikgu...
ReplyDeletehehehehehe resepi dari selangor...
ikan kering dari pahang...
nenas dari Alor Setar..
masak kat perlis...
hehehehehehe cikgu betul2 anak Malaysia...
aduh aduh aduhhh sedapnyer. Hani hari ni last day puasa rejab sbb minggu depan di hantar berkursus.terliur sungguh la nak berbuka dgn ikan masak lemak cili api tu...nak ke tesco lah jap beli ikan ...
ReplyDeletecikgu hani..
ReplyDeleteselamat berbuka puasa...
semuga cikgu berjaya memasak masak lemak ikan untuk juadah berbuka....
perhhhgg... kak kecurrr
ReplyDeletenak makan boleh datang rumah tak?
kak sya baru buat en3 nih
ReplyDeletehttp://mycutelife-sayangsayangibu.blogspot.com/2011/06/mari-masak-masak-pulak.html
masa buat en3 tu pun terkecur mulut sendiwi.... (,")
sya...
ReplyDeletedah tau rumah..
jemputlah...
tapi akak pun kecur jugak dengan resepi sya tu...
Kita ken..kalau kari tak boleh nak telan yg ada banyak santan...terlalu berlemak (kononnya). Tapi ken...kalau lemak cili padi ken..kita boleh telan berpinggan2. Heran ken?
ReplyDeleteAte...
ReplyDeletehehehehehe.....
nampaknya kita ni ken... serasi....
lomak cili api dan kari tanpa santan...
kita sangatlah tidak kehairanan....
Akak, skali lagi kita koling2, i nak mintak resipi maslemcilpi Akak!!
ReplyDeleteAkak
ReplyDeleteTerbujur kaku dlm freezer cikSom ialah ikan sembilang yg dibeli kira2 2 purnama dulu. Kalau ada maid of honor mcm cikMah kita tu, dah lama ikan tu jadi darah daging cikSom sekUarga...
ja...
ReplyDeleteorait...
kita kan selalu tukar wesepi....
kak som anon...
ReplyDeletehehehe...
sejak dua menjak ni jadi anon pulak...
jika umah kita dekat2 boleh u bg i siangkan dan masakkan.. u tinggal menyudu masuk dlm pinggan nasi jer, kan?..
Akak
ReplyDeleteEkceli dah siap siang dan dah kikerat2 oleh pekerja Mydin cumanya masa ikan tu lembik lagi, badannya tersangat licin.. goli den. I dah pasang niat nak beri aje kat siHassan Bangla yg mesin rumput tu. Yg memang benar, CS
kak som...
ReplyDeletedah kerat... dah boleh masak tu...
sedap tau masak lomak2... podeh2..masam2...
balik ni i nak masak lah sebab semalam i ada beli kat pasar tani....