Monday, June 20, 2011

1063 ~ ICT - i nak citer...



Upload gambar2 ni daripada opis... hmmm memang mengambil masa... bayangkan 4 jam lamanya akak dok meng-upload gambar2 ni... lepas tu bila nak cerita, dah tak cukup masa.... mesin dah berbunyi menandakan pesakit kena pulang..... orang lain dah tunggu....

Tak sempat nak cerita.....

Okay ceritanya....

Akak dah lama dengar mengenai I-City. Nampak jugak gambar2 pengunjung2nya dari blog-blog dan FB teman. Tapi tak der yang menceritakan khusus mengenai I-City...( or.... akak yg tak cari dan baca dari mana-mana.....) Dengan semangat yang berkobar-kobar akak pun dah terlanjur ke Shah Alam sebabkan gathering dengan kenkawan lama..... akak pun ajaklah suami dan anak-anak ke sini.... semuanya setuju dengan hati yang sangat gumbira....

Dari jauh kelihatan lampu2 warna-warni... memang mengasyikkan mata memandang.... Nak masuk di kira melalui tiket meletak kereta. Kalau malam minggu - jumaat, sabtu dan ahad kena RM10 satu kereta.... kalau malam biasa cuma kena RM5 satu kereta.....

Nak parking pun kena pandai jugak... sebab kalau kita ni banyak stamina - orang muda gitu... bolehlah parking jauh sedikit... kalau dah berusia macam akak ni... eloklah parking dekat kawasan kedai-kedai tu.... - tapi bergantung jugak ikut kosong atau tidaknya tempat tu..... Mana-mana yang larat, eloklah parking jauh2 dan menikmati dan mengambil gambar2 lampu yang berwarna warni... Memang mengasyikkan....





Bentuk2 binatang yang dihiasi dengan lampu pun ada... ada bentuk zirafah, lembu dan beberapa lagi... memang cantik...



Rasa macam sama macam ukiran 'globe' di Universal Studio....
Yang ini tertulis I City....



Budak ni macam dah naik geram sebab ibu dia asyik2 control dia ajak bergambar...
tengoklah muka dia dah tak larat nak jadi model....



Okay.....
tempat yang menarik sekali yang ada di sini ialah 'Rumah Salji'...
Tiketnya memanglah agak mahal kalau anak yang kecik bawah 12 tahun adalah sorang jer...
Ain walaupun belum 12 tahun, mana-mana pergi pun kami dah bayar tiket dewasa padanya.... sebab kalau nak bertekak dengan penjaga tiket pun tak guna sebab Ain dah meninggi dan nampak macam gadis remaja....



Bayarannya bukan setakat tiket masuk saja tau...
baju sejuk juga perlu di sewa kerana suhu dalam bilik sejuk tu bawah 5 darjah...
kasut boot juga perlu disewa... sebab permukaan lantai yang licin ...
rasa macam betul2 jalan di atas salji....
budak-budak memang xcited.....
mak dan ayah yang dah berumur dan berbadan gempal ni agak berhati-hati kerana tak mahu menjadi 'nangka masak' kalaulah terjatuh sebabkan licin....



Boot plastik yang agak keras... memang tak selesa....
kalau kita beringat... kita pakai kasut yang sesuai... rasanya tak perlu sewa boot ni....
dahlah keras... terasa sakit jugaklah jari-jari kaki sebab setokin yang di beli sangatlah nipis....
patutnya kita pakai setokin tebal sikit...
baju panas kami semuanya ada kerana sewaktu kami ke Hanoi, musim sejuk... memang masing-masing dah ada sorang satu....
Tak tahu.... okay... sekarang akak dah bagitau....



Dalam Rumah Salji ni adalah jugak permainan untuk anak-anak...
ekceli orang tua pun okay jugak kalau jantung mereka kuat dan tulang-tulang mereka dalam keadaan yang baik....

Aisyah dah lepas dahulu menaiki tayar.... meluncur turun....
Berderap jugak hati akak melihat Aisyah berlalu pergi cenggitu....



Lepas tu, Ain pulak....
Tak terasa berderap sangat hatinya sebab Ain kan nampaknya dah besar...
- beza pulak rasanya... tak patut jugak kan...



Zahrah pulak kesedapan mengumpul 'snow'... buat bola dan baling pada kami....
perasan macam kat ober sea...you....



Aisyah macam biasa bila kena paksa berdiam dan bergambar...
muka dia mulalah nampak boring....



Part kasut ni memang lucu...
ada satu kali tu... sebabkan semua baju seakan-akan sama jer... akak pun dah tak cham anak sendiri...
yang geli hatinya.. akak dok konfiden gambar kaki yang akak nak ambil tu kaki Aisyah...
siap fokus kamera kat kaki budak malang tu...
bila dia gerak-gerak... sikit lagi akak nak marah suruh diam....
- mau taknyer... tah makcik mana dok tiba-tiba fokus kat kaki, mau tak seriau....
akak angkatlah muka pandang budak tu...
tengok2 anak benggali....
hehehehehehe.... mujurlah akak tak sekeh budak tu suruh diam....



Ada juga dibuat 'rumah seperti igloo' orang Eskimo...
merasalah budak2 ni main di dalam rumah Encik Eskimo...



Ain seronok nak main ais ..
ada ais yang di ukir menjadi lembu...



Macamanalah kalau rumah kita membeku macam ni..
tak yah nak pikir abuk2...



Model tak berbayar...



Keluar dari rumah salji ada figure Sponge Bob dan Patwick...
happy betul Aisyah...
Kamera berkabus sebab digunakan dalam rumah salji tadi...
( Sebab tu dia nasihatkan jangan bawa kamewa...)



Lepas tu...
diluar ada kumpulan kanak-kanak dan orang dewasa yang bermain dengan ais salji buatan...
sesekali ais berupa salji jatuh dari mesin yang disediakan di bahagian siling....
pengunjung berebut-rebut sesama sendiri hendak memegang ais tersebut....
memang sangat menghiburkan...

sebabnya....


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
akak pun main sama... berebut sama-sama.... nampak meriah 1Malaysia... mula2 akak berebut dengan keluarga india... lepas tu akak berebut dengan keluarga china..... kita kan 1 Malaysia.... ma....



Mesin yang mengeluarkan salji buatan....



Kenkononlah we all ken.... ada kat negara sejuk..... winter gitu....







Balik dari I City... akak kena perli....
I City.... dah selesai.....
lepas ni dah takder I ... I lagi.....
oppppsssss...... Ipad.... Iphone.....



Di kala penuh ketakutan... ku bersyukur.... adanya KAMU....

LUEM

12 comments:

  1. lagi best dari yang di genting kah?

    ReplyDelete
  2. lagi? nak tgok lagi foto2 lain kalau ada..boleh masuk list tempat2 yg nak di kunjungi .

    ReplyDelete
  3. One happy family..Alhamdulillah

    ReplyDelete
  4. bujal....
    kalau yang di genting tu, makcik tak cuba lagi.... tapi yang di sini ICT memanglah sangat best....

    ReplyDelete
  5. cikgu hani....
    nanti saya upload gambar lampu2 lagi....
    memang boleh masuk list kalau cikgu berkunjung ke Shah Alam..... jangan lupa masuk 'Rumah Salji'....

    ReplyDelete
  6. Kak Nani...
    Alhamdulillah...
    anak2 masih kecil ni memang senang nak kumpul semua... nanti masing2 dah pandai keluar sendiri, memang payahlah....

    ReplyDelete
  7. ha...
    tu lahh!!

    itu trik DrJantung tu...

    ReplyDelete
  8. Nape yg pakai baju putih tudung purple tu yg lebih2 melombat berebut main 'hujan es'? Hehehe.. nampak cam akak lebih seronok dari anak2 ;)

    Teringin lak nak pegi.

    ReplyDelete
  9. Untuk family pB

    enam dewasa dan seorang kanak kanak = RM170/=


    itu tidak termasuk sewa kasut dengan baju sejuk



    alahaiiiiiiiii

    ReplyDelete
  10. doktor...
    sememangnya pun...
    dia kata dah tertunai dah nak Ai...- I City...
    dah cukup takder Ai - Ai lagi...

    ReplyDelete
  11. Ate....
    akak pun mushkil jugak tengokkan si tudung purple tu.... lebeh-lebeh pulak kan?...
    - kalau you jumpalah si tudung purple masa tengah main ais tu... you sure dah tak tahu yang mana satu aisyah dan yang mana satu ibu aisyah... ish ish ish...

    ReplyDelete
  12. pB...
    memanglah besar belanjanya
    tapi
    ambil kira kalau pergi luar negeri sekali pun...
    tetaplah berbaloi....
    hehehehehe....
    Baca boleh.. pecaya jangan tau....

    ReplyDelete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata