Wednesday, February 09, 2011

945 ~ Lauk seringkas mungkin...



Setelah diasak ditunjukkan oleh kekanda som... sambal tomato pun menjadi lauk kami semalam.. dijudukan dengan tomyam sempoi sotong.... ikan kerisi goreng..... waduh..waduh.. waduh... makannya hingga tak ingat dunia...

Inilah antara kebaikannya kita ziarah menziarahi dapur orang. Dapat idea nak masak apa... Nampak gambar pun dah boleh buka selewa... makanya... kita masak dan makan shendiwi dan shendawa shendiwi....

Akak pun rupa2nya dah lama tak kongsi lauk. Tapi... knowing si tekak Al-Minang.... sure lauk lomak cili api menjadi pilihan.... kelapa dan siap2 beli.. petang ni, mmg ada yg di lomakkan cili api.....

Bila dah kena masak sendiri ni... Nasi goreng adalah masakan yg paling mengenyangkan dan paling mudah disediakan. Pelbagai versi nasi goreng yg ada di Malaya ni...(ada blogger suka guna nama lama bg negara kita...tak taulah mengapa...)

Sambal-sambal goreng pun membuka selera.... guna aja blender... hmmmmm... adalah sambal kita...kalau lebih rajin boleh gak tumbuk2 cili tu.... tapi... mmg tak rajin..... blend aja senang...

Sayur2 pun boleh menambahkan lauk... Telor dadar pun boleh membantu... boleh letak hirisan kacang hijau... hirisan bawang... dan hirisan mushroom... dah dpt satu lg lauk...

Pendek yg berkata-kata....... hendak makan dirumah lebih mudah daripada membeli dikedai yg mana kekadang masakan kedai terlebih tumpah MSGnya.. garamnya dan gulanya...

Jom kita tukar2 resepi...!!!!!



semakin hari... semakin terasa.. indah suasana....


LUEM



10 comments:

  1. Akak,

    Memang hebat penangan LUEM sampai bermacam-macam lauk dapat masak!! I loike! hehee

    Jom tukar-tukar lauk lewat tingkap laptop ni! :))

    LMLU....hikhik

    ReplyDelete
  2. Akak
    Harus juga buat sambal ijau tu dan sambal tomato kalau diganti tomato dgn kulit limau kasturi dihiris halus, pasti fengsan 18 saat!

    ReplyDelete
  3. LIli...
    hebat sangat penangan LUEM...(kalaulah u tahu...)
    Jom tukar resepi....
    LMLU ahak..ahak..ahak...

    ReplyDelete
  4. kak som...
    tak sanggup fengsan 18 kali sebab takut kali yg ke10 tak boleh bangun2...
    i akan cuba juga dengan kulit limau kasturi.. thank you...

    ReplyDelete
  5. Kak ezza..
    kalau kak ezza sebut LUEM dengan tuan aziznya... sure tuan aziznya belikan Ipad yg kak ezza idamkan... meluru dia hantar ke kedai...hehehehe cubalah petang ni bila tuan aziz balik kerja...

    ReplyDelete
  6. kak macam best je tomato sambal, errrr camno buek tu?

    ReplyDelete
  7. Akak, mujurlah senja tadi I temankan TK mamam brg sesudu dua.. kalau tak harus2 I menderita kelaparan bila baca n3 Akak ni.. Itu blom tunjuk gambaq lagi..

    I pun sama Akak, drp I kuaq pi beli, I lbh rela masak syendiwi.. simple2 kapadia je pun xpe, janji tak merasa bahana lori MSG terbalik.. Lps makan asyik haus je..

    Siang esok I nak buat air asam tomatolah!! Letak kerisik skit, musti perrrggghh!! Pekena dgn ikan gowen pun ok..

    ReplyDelete
  8. sya...
    sambal tomato tu memang simple kapadia jer nak buat...
    1 biji tomato ,
    3 biji cili api atau cili hidup,
    2 ulas bawang kecil
    belacan sikit atau
    kalau suka (ikan bilis yg sudah digoreng tanpa minyak)
    tumbuk semua bahan...
    kalau nak masam... perahkan limau kasturi...
    Makan dengan nasi panas-panas..
    Hmmmmmmmm......

    ReplyDelete
  9. Ja...
    letak kerisik?..
    1st time dengaq...
    Ja..
    tulun bagi resepi mudah2 yg u selalu buat...
    since u sejak dari zaman sekolah dah dok bincang2 resepi dengan kenkawan apa nak masak...

    ReplyDelete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata