Thursday, May 23, 2013

544 ~ Buat pertama kalinya....



Sejak tidak berbibik ni, masa nak mengadap laptop memang dah kurang.. selalu akak switch on laptop tapi tak sempat-sempat nak jenguk.. mujur juga ada smartphone yg banyak bantu akak akses ke Fb dan blog teman-teman... jika tidak memang han..yut...

Semalam... pertama kali dalam sejarah akak dialysis di Hospital Serdang... dihidangkan Nasi goreng yang sangat sedap... rata-rata pesakit yang sama-sama dialysis dok memuji mengatakan Nasi Goreng tu Berrasa..
( Perkataan biasa digunakan sendainya sesuatu masakan/makanan itu cukup rasa garam dan perasa rencah..)

Tak pernah2 akak makan sampai licin... semalam for the 1st time licin.. tak tinggal sebutir...

Citer tak habis lagi...

Sewaktu pekerja Besta datang mengambil tray hidangan akak tanyalah soklan cepumas...

" Wahh.... sedaplah nasi goreng hari ni... dah tukar chef ya? "

Jawapannya yang tak boleh belah..

" Bukan... chef tak sempat nak goreng untuk unit ni... so dia ambil dari unit lain.... "

Hai Yo.... Apa yang dibimbangkan memang betul...

Hidangan tak sengaja dapat...

Ikut diet kami memang tak boleh ada garam... semalam terlepas garam.... Hadoi...

Mulai Jumaat.. Back to Nasi goreng atau Mee hoon atau Mee kasar atau Kway teow  tawar...



Hajatnya nak puasa hari ni.. untuk sahur akak buatlah sambal ni... Sambal Ijo... resepi geng DHW..





Hajatnya nak buat sup sahaja lah berbuka nanti..




Daaaa...

14 comments:

  1. Aina 3 hari berpuasa semlm lepas berbuka bendera jepun sudah naik...langsung naka teruna cancel nak berpuasa coz tak dak kawan berbuka katanya padahal mak bangun gak masak nasi utk sahur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe
      anak teruna suka berteman tu....

      Delete
  2. hahhahaaaaaaaaa!!!

    rezeki tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doc..
      memang rejeki..
      rejeki ghimau....
      bila ada.. makan sedap....

      Delete
  3. Amboiii makan macam lepas geram, semata-mata ada garam!~

    ReplyDelete
    Replies
    1. azie...
      yup..
      5 tahun tawar hebiar...

      Delete
  4. amboi...patut lah sedap ye kak! Hahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle...
      hanya letak garam dengan tak da garam...
      sikit je pun bezanya..
      tapi.....
      banyak perbezaan rasa..

      Delete
  5. hahaha!!! patut la sedap!!! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. gB..
      Itu ler...
      dari waktu makan yg sedap hati dah cuak...
      betul jugak sangkaan akak...

      Delete
  6. IM memang tak pernah ada bibik walaupun ibu_suri pernah suarakan.

    Alasan IM senang jer... Tak mahu nanti terperangkap dengan bini ke 2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. IM...
      memang payah jika ada orang asing bersama-sama dalam rumahtangga kita... (suami akak setuju kerana bibik boleh membantu akak)

      Delete
  7. Mana akak pergi..? takkanlah sbb takde bibik smp dah seminggu tak hapdet belog? akak sihat? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. AI..
      Alhamdulillah... akak ada dan sihat..
      memang bizi Ai...
      terima kaseh bertanya kabar.
      Muahhhh

      Delete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata