Petang smlm akak berbuka dgn lauk depan belakang.
Nak tau kenapa??????
Belimbing dari pokok depan rumah
Pucuk ubi dari belakang rumah
Rasa dah mcm arwah makcik akak waktu akak kecik2 dulu
Bila dia muak mkn ayam atau ikan, dia buat sambal sardin sardin dan rebus pucuk ubi...
Itu la sebabnya akak gelar lauk depan lauk belakang.
Kiranya beruntung berbakti dgn tanah...
Jika ada tanah lapang, sure akak dah punya lg byk pokok2....
Belimbimg masak lemak dan pucuk ubi juga masak lemak - kesukaan kakcik dulu, kini dan selamanya...
ReplyDeleteTapi pucuk ubi celur makan dengan sambal belacan sedap juga... :)
Kakcik
DeleteAda tanam belimbing dan pucuk ubi kat rumah?
Sedap tuh kak!!
ReplyDeleteLynn
DeleteMmg sesungguhnya
Lauk sambal sardin mmg sedap
Belimbing kat rumah pun banyak berbuah kak tapi Aina tak reti nak buat masak2 ni budak2 tak suka.
ReplyDeletePssst aina
DeleteKalau berbuah, bgtau laa akak. Boleh akak mintak...
😃
sedapnya tgk buah buah tu....digulai lemak tentu enak.
ReplyDeleteBetul cikgu
DeleteGulai lemak dgn udang
Kecur ayaq liur saya ni
alamak...esok kena buat jugak!! mana achii lagu ni...
ReplyDeleteUncle dah buat sambal sardin?
DeleteKalau banyak lagi boleh buat makan dengan roti...
kecur molot tengok asam belimbing tu....
ReplyDeleteMmg asam belimbing ni sedap buat apa pun
DeleteApatah lg pokok sendiri kita tanam sendiri
Ekekekekekkeke
(Padahal beli anak pokok bukan semai sendiri)