Friday, September 26, 2014

665 ~ Lauk depan lauk belakang...



Petang smlm akak berbuka dgn lauk depan belakang.
Nak tau kenapa??????

Belimbing dari pokok depan rumah




Pucuk ubi dari belakang rumah



Rasa dah mcm arwah makcik akak waktu akak kecik2 dulu
Bila dia muak mkn ayam atau ikan, dia buat sambal sardin sardin dan rebus pucuk ubi...

Itu la sebabnya akak gelar lauk depan lauk belakang.

Kiranya beruntung berbakti dgn tanah...
Jika ada tanah lapang, sure akak dah punya lg byk pokok2....


12 comments:

  1. Belimbimg masak lemak dan pucuk ubi juga masak lemak - kesukaan kakcik dulu, kini dan selamanya...

    Tapi pucuk ubi celur makan dengan sambal belacan sedap juga... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakcik
      Ada tanam belimbing dan pucuk ubi kat rumah?

      Delete
  2. Replies
    1. Lynn
      Mmg sesungguhnya
      Lauk sambal sardin mmg sedap

      Delete
  3. Belimbing kat rumah pun banyak berbuah kak tapi Aina tak reti nak buat masak2 ni budak2 tak suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pssst aina
      Kalau berbuah, bgtau laa akak. Boleh akak mintak...
      😃

      Delete
  4. sedapnya tgk buah buah tu....digulai lemak tentu enak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul cikgu
      Gulai lemak dgn udang
      Kecur ayaq liur saya ni

      Delete
  5. alamak...esok kena buat jugak!! mana achii lagu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle dah buat sambal sardin?
      Kalau banyak lagi boleh buat makan dengan roti...

      Delete
  6. kecur molot tengok asam belimbing tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg asam belimbing ni sedap buat apa pun
      Apatah lg pokok sendiri kita tanam sendiri
      Ekekekekekkeke
      (Padahal beli anak pokok bukan semai sendiri)

      Delete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata