Monday, October 27, 2014

676 ~ ALHAMDULILLAH


Nak jadikan catatan utk diri sendiri

Akak dah lebih sebulan mengalami BP yg sangat tinggi. Bila BP terlalu tinggi aliran darah dalam badan menjadi laju. Luka yg terjadi selepas dialysis menjadi deras darah yang keluar. Jika terbuka plaster penutup luka, mmg darahnya boleh memancut dan mengalir laju. Itu yg buatkan akak ambil masa juga nak ambil wuduq sebaik habis dialysis. Bagi rehat dulu, kalau boleh BP dah turun baru akak berani buka plaster. Pernah terjadi akak tertekan fistula dan bekas luka, darahnya sertamerta memancut kena dinding bilik air. Mmg penuh dinding kena darah.

Ianya memancut macam pistol air jika tertekan fistula dan mengalir sendiri tanpa henti jika plaster dibuka.

Alhamdulillah
Balik td BP akak tidak tinggi spt selalu.
Masa ambil wuduq tiada darah yg mengalir laju. Mmg rasa syukur sangat. 
Sebab kami pesakit dialysis, buahpinggang dah tak berfungsi nak membuat darah semula, kami harapkan ubat membantu proses kekalkan darah agar tidak kurang. Jika kurang darah boleh jadi sesak nafas. 

Akak dah alami semua itu maka akak amat berhati2 agar tidak terkurang darah.

ALHAMDULILLAH

Sesuatu yg waktu akak sihat akak tak tahupun pentingnya Hb yg ideal iaitu 13/12/11.

Andai Hb rendah bawah 7... Mmg kena pantau.

14 comments:

  1. Kebelakangan ini tekana darah kakcik selalu tinggi...dua hari lepas, cek kat klinik 160/93. Mungkin sebab kakcik selalu susah hati (kakcik dan Allah saja yang tahu sebabnya...)...

    Kadangkala, rasa macam dah hujung2 je nyawa ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakcik dah pantau lg BP tak
      Dptkan nasihat doktor...

      Delete
  2. salam

    jauhi lah makanan seperti kambing, lamb, telur, telur burung puyuh, telur ikan, santan, minyak sapi, butter, red meat, durian, dan yang lain diketahui.

    Saya lihat jiran saya orang arab, asik makan kambing, lamb lamb lamb.. ayam sesekali sahaja.
    ikan setahun sekali.

    masak berbutter, berclarified butter ie: minyak sapi.

    Umur 38 dah kena makan ubat blood pressure.

    Dia akui memang nafsu, sebab lamb murah.. masak mewah macam macam..

    Suami pon high blood pressure. Exercise takde langsung. lagi lah tinggi tahap bahaya.#


    Boleh dikatakan majority kawan jiran jiran arab semua ada high blood pressure. masak semua ber tumis. nasi dah rebus, di tumis segala ...guna minyak atau minyal sapi atau butter.
    tu sebab bila lamb jadi makanan ruji mereka. selain dari tu mereka suka makan makan manis dan berbuttery rich.

    mereka suka nau makan lamb.. lamb diketahui umum di inject hormones etc.. so tengok anak anak lelakie mereka... overgrown with beard and highly.... tapi umur baru 13 tahun etc.. too much of hormones and dah kena high blood.

    kawan saya lepas kena stroke, jaga makanan. Masak kari tak pakai santan. di pekatkan dgn tomato tin dan fresh tomatoes. serta pakai air asam. santan tak pakai langsung. the most is bubuh susu lowfat milk.

    susu lowfat milk is the replacement of santan.

    lauk ruji rebus rebus dan celur celur serta salad. nasi bersukat, secawan sehari tapi protein dan sayuran dia lebihkan,.
    Dia cuma sentuh ikan dan ayam. lain lain dia kurang kan makan. dia makan lah kekacang, salad etc.
    dia juga excercise pagi dan petang sejam ..brisk walk.

    Dia dah tak kena makan ubat high blood which is lega.

    hati mau cekal dan berpada pada pasal makan. katanya makan untuk hidup bukan hidup untuk makan.

    Jangan pikirkan pasal makan sahaja

    wasalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kaseh atas nasihat dan kisah yg dikongsikan...
      In syaa ALLAH...

      Delete
  3. akak,
    jaga diri ya.Terkesan lihat kakak sendiri yg juga patient dylisis.Semoga sentiasa dalam kebaikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu
      Terima kaseh cikgu..
      In syaa ALLAH

      Delete
  4. Saya yakin Akak berani, Akak kuat dan sangat pandai mengawal. Lagipun ‘bodyguard hensem’ tu sentiasa memantau, kan? hehehehhe

    ReplyDelete
  5. Rezeki dan bahagian masing2 kak, pengalaman lalu akan buat kita lebih hati2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benar spt yg Aina kata
      Sepatutnya lebih berhati2...
      In syaa ALLAH
      Semangat dan disiplin kena kuat

      Delete
  6. Muga akak bertabah. Apa apa pun setiap tulisan akak pasal dialisis ni merupakan info berguna pada kami pembaca. Tq akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kaseh...
      Akan lebih berdisiplin
      In syaa ALLAH

      Delete
  7. Ai pun BP dah pandai naik skang ni. tp idak le tinggi bebenor. 150-166 gitu. smalam lps cuci, masa buang jarum tu terpancut darah kak. sib bek la misi tu dpt tahan, tekankan lama2. abis 2 bebola kapas tu lencun & terpaksa lap kusi empok tu. hehe...

    Thanks for the info ye akak. lebiu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Take care Ai...
      Akak nak nasihat pun akak tak layak..
      But..
      U take care......
      Lap u

      Delete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata