Monday, November 10, 2014

680 ~ Pucuk Midin...


Akak mula mengenal pucuk midin sejak dibawa pulang oleh suami yg ke Serawak. Setiapkali ada kenalan yg kesana, suami rajin mengirim pucuk midin...

Rupa cara pucuk midin dibungkus.. 
Unik. Menggunakan daun ketapang. Mungkin juga untuk mengekalkan kesegaran pucuk midin tersebut kerana almaklumlaaa nak dibawa beribu batu...




Akak pernah cuba buat masak lomak cili api dengan udang (typical Minang clan).. Tapi org Minang pun tak boleh kata masak lomak pucuk midin itu sesuai.
Yang paling sesuai goreng dengan belacan.

Bawang merah, bawang putih, cili merah dan belacan. Cukup...
Kalau nak bg manis letak udang.. Tp rasanya tak perlu..




Nak bgtau juga, sewaktu Aisyah Sakinah berusia 7bulan, akak mendukungnya sambil maratah pucuk midin dalam piring, dengan selamba Aisyah calit jarinya pada piring yg bersambal itu lalu masukkan jarinya kemulut. Terkejut akak sebab dia baru berusia 7bulan dah berani makan sambal belacan... Tp itulah kenangan paling manis dari Aisyah.

4 comments:

  1. Kat sini tak dak ka? Teringin nak cari dan masak sebab nampak sungguh menyelerakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak mcm ada to rasa tak serupa....
      Ada bahan takcukup pucuk kita dgn pucuk midin yg tumbuh di serawak tu....

      Delete
  2. Akak...sama ke rasa dia dgn pucuk paku? rupa dia mcm sama je kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sama Ai..
      Sbb buat masak lomak cili api tak sedap mcm pucuk paku kita yg biasa tu...

      Delete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata