Friday, February 03, 2017

754 ~ Kelahiran cucu...

Tajuk saja bagi gempaq...
Tak dengar anak kawin.. tup2 dah bercucu...

Dah sana sini kenkawan akak dok menimang cucu.. akak pun nak lah tumpang sepiring....
Kalau buat tajuk Kelahiran cicitku.. macam tak sesuai....
So akak guna tajuk Kelahiran cucu....
Walhal yg beranak ialah cucu kami iaitu Adik.

Kisah adik ni mmg confusing sikit...
Kami membahasakan diri kami Atuk dan Nenek pada Adik. Tak tahulah siapa lah punya anak... lebih kepada anak Qeeb.
Hehehehehehe..

Minggu lepas Qeeb dah bawa Adik pi jumpa Dr Vet sebab nak tahu adik ni dah due ke... iyalah kan. Mana kita tahu last dia period berapa haribulan..
Doktor periksa dan kata doktor mungkin minggu ni bersalin. Alhamdulillah tepat sekali.

Petang 1hb Febuari adik dah nampak menggelisah mencari tempat untuk bersalin. Atuknya dah awal2 suruh neneknya sediakan laci level bawah sekali untuk bekas Adik. Adik pun pandai.. Laci itu yg ditujunya.

Dia masuk dan baring dalam laci tersebut. Alas yg nenek sediakan habis dikisai dan dikoyak2kannya.... kemudian dia keluar. Duduk baring2 depan tv dan baring2 atas katil atuk dan nenek. Risau juga nenek kalau2 atas katil kami dia beranak.

Pagi 2/2/17 430pg.. adik minta nak masuk kedalam bilik. Tak perasan pula bila dia keluar. Atuk bangun bagi Adik masuk. Terus adik masuk 'labour  room' yg di sediakan. 

Bangun subuh pagi tu dah dengar bunyi nyaring halus .. sahlah Adik dah bersalin. Atuk tinjau.. tak nampak apa lagi... bunyi dah ada. Nak gerakkan adik.. rasa macam menganggu adik pula.

Atuk pergi kerja.
Qeeb pula sebelum pergi Uni pukul 8pagi sempat meninjau keadaan Adik. Dah jelas kelihatan ada 4 ekor cicit dengan warna yg sangat cantik. Macam kembar 2.
Satu warna putih, coklat dan hitam
Manakala sepasang kembar lagi warna putih dan kelabu.
Sempat hantar gambar pada atuk yang sangat teruja.

Sebelum akak keluar pukul 10pg.. akak lihat adik sibuk menjilat anak2nya...

Akak balik pukul 4ptg.. Aisyah bgtau anak2 Adik sebanyak 5 ekor. Comfirm.. cicit kami 5 ekor.. bgtau Atuk yg masih di hospital.. seronok atuk bukan main. Anak yg kelima berwarna putih bersih...
Atuk kata tak sabar dia nak balik tengok...

Nenek nak pesan dengan atuk..
Kena menabung dari sekarang..

5 cicit perlu ke tadika.. sekolah.. uni..
Semua nak pakai belanja besar.

Meh akak belanja gambar cucu cicit..


6 comments:

  1. Ninasandaq pun tgh sarat . Menunggu hari saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita menerima cucu dlm masa terdekat ni...

      Delete
  2. Replies
    1. Alhamdulillah
      Mmg cantik2 belaka...

      Delete
  3. Saya ada 3 ekog. 2 dah tutup kedai....sekog lagi dok gatai.....adoi la......payah kalau ada sampai 3 betina dalam rumah!

    ReplyDelete
  4. Doktor pun teruja dapat cucu..

    Kat rumah kami memang banyak kucing.. anak2 semua suka kucing, dah bercucu cicit piut dah...

    ReplyDelete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata