Thursday, November 06, 2014

679 ~ Perlu kita TAHU


Baru2 ini penghawa dingin bilik Qeeb selalu tertutup. Bila di periksa di Switch Box yg besar tu (namanya tak tahu) nampak ada satu fius turun. Maknanya ianya sendiri tak dapat menerima beban eletrik yg digunakan.

Penghawa dingin dalam bilik Qeeb baru saja di servis. Akak panggil semula teknisyen yg dtg dan apabila ia periksa ada kebakaran pada fius NCB. Perlu diganti.


Kelihatan wayar dan fius yg sudah terbakar. Mujur kita menyedari kerosakan tersebut. ALHAMDULILLAH.

Tip dari teknisyen
Jika sesuatu bilik yg menggunakan satu fius utk keseluruhan bilik yg menggunakan penghawa dingin dan water heater utk bilik air, perlu menukarkan kepada Amp yg lebih tinggi kadar kuasanya.

Bahaya ada dimana-mana.

10 comments:

  1. Pendingin hawa di rumah kakcik pun agaknya nak kena tukar. Bila servis pun sekejap je dah panas balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panggil technician
      Depa tahu apa kena buat bagi sejuk kembali

      Delete
  2. Dalam apa juga keadaan sedikit sebanyak ilmu kena ada jugak kak.

    ReplyDelete
  3. Pengajaran yang sangat berguna.

    Untuk Kakcik pulak, sila check gas dahulu...bila last sekali service? Then lepaih service, tu dia aihh...sejuk gedi!

    ReplyDelete
  4. Sungguh uncle
    Kalau taktahu bahaya juga

    ReplyDelete
  5. Hmmm...

    Circuit breaker kat switch box rumah IM ini selalu trip. Mungkin agaknya sindrom yang sama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya itulaaa puncanya
      Kena periksa tu

      Delete
  6. Sori... Makna terkanja, kat sini.

    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8543941537555571918&postID=6541923932234591524&page=1&token=1415528954893&isPopup=true

    ReplyDelete

Jemputlah Komen barang Sepatah Dua Kata